21 Şubat 2009 Cumartesi

Zümrütüanka Yoldaşlığı ve Kuşu ve Harry Potter

Kitaplığımı bu hafta mutlaka düzenlemeliyim diye düşündüm. Bende olduğunu bildiğim hiç bir kitabımı, aradığım zaman bulamıyorum. Gerçekten çok karışmışlar. Tamam işte!Şimdi hepsi yerli yerine yerleşecekler.Nereden başlasam diye, önce hepsine şöyle bir geniş göz açısıyla baktım. Ne güzeller! Karışıkken bile... Ama lazım olduğunda aradığım kitabımı bulmalıyım. Çok gerekiyor bazen!
Gözüm Harry Potter kitaplarına takıldı. Bir tanesi özellikle ilgimi çekti. Sanki daha önce görmemişim gibi hayretle elime aldım. Harry Potter Zümrüdüanka Yoldaşlığı.Üstelik filmini seyrettim. O zaman dikkat etmemişim demek ki. İngiliz J.K.Rowling'in 5.kitabı bu."Niye Zümrüdüanka Yoldaşlığı?" Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Dumbledore tarafından, Lord Voldemort'a karşı kurulmuş bir örgüttü. Kurulma amacı Voldemort'a karşı savaşmaktı öyle değil mi?
Zümrütü Anka neydi peki? Birşeyler biliyordum. Mitolojik bir kuş. Merak ettim. Kitapları düzeltmeyi gene unuttum. Bilgisayarımın başına geçtim. Biraz araştırdım. Neler mi buldum?

Zümrüt ü Anka, Simurg da denilen efsanevi bir kuştur. Kaf Dağı’nın ardında yaşamaktadır. Kuşların sultanıdır. Kuşlar arasında öyle bilinir.Zümrüt ü Anka kuşunun adını, tüm kuşlar duyarlar ama kimse görmemiştir. O zaman kendisini gidip bulmalıdır.Tüm kuşlar toplanıp, Zümrüt ü Anka’yı bulmak için, Kaf Dağı’na doğru yola çıkarlar. Yol çok uzun ve baştan çıkarıcı engellerle doludur. Kuşların kimileri “Hırs Ovası"na, kimi “Ayrılık Vadisi”ne takılırlar. Bir kısmı “Aşk Denizi”ne , bazıları da “Kıskançlık Gölü”ne batarlar. Çok azalırlar. Anka kuşu ise hiç bir şeyden etkilenmez,kendi yolunda uçar da uçar. İnatla kanat çırpmaktan alev alır ve yanar. Tüyleri kül olur olmasına da öyle bir arzusu vardır ki hedefine ulaşmak için, efsane bu ya küllerinden yeniden doğar. Yanıp kül olmak ve küllerinden yeniden doğmak. Şahane bir efsane değil mi? Zümrüt ü Anka hikayesinin bu yanı insana yaşam şevki verir. Her bitiş yeni bir doğuştur anlamına gelebilir. İnsanlara umut veren bir mitolojik hikaye yani…Ayrıca hikayenin devamı da var. Anka uçar... uçar... uçar... ve varır Kaf Dağı’nın arkasına… Bulur Zümrüt ü Anka Kuşu’nu. Bakar ki Zümrüt ü Anka denilen zaten kendisi… Mutluluğu uzaklarda aramaya gerek yok ki. O zaten içimizdedir. Baştan sona çok güzel bir mitolojik hikaye…

İyi de..Ben bugün kitaplarımı düzeltecektim… Harry Potter kitabına takıldım. Harry Potter Zümrütüanka Yoldaşlığı’ndan bakar mısınız nerelere geldim? Ben bu ilgi dağınıklığım nedeniyle kitaplığımı düzeltemeyecek miyim?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder