23 Mart 2011 Çarşamba

Aynaya Baktığında Kaç Sen Görüyorsun?



"Aynaya baktığında kaç sen görüyürsun?" diye soruyordu bir yazısında İlhan Selçuk. "Dünkü sen, bugünkü sen, yarınki sen.. Yüzlerce sen, binlerce sen, onbinlerce sen. Her sabah dünkü ve yarınki senden değişik bir sen. Çocuktun, genç olsun; yaşlanacaksın; sırma saçların beyazlaşacak, seyrelecek, yüzün kırışıp gölgelenecek; diri etin pörsüyecek... Değişeceksin!.. Aynaya günden güne baktığında değişmediğini mi sanıyorsun? Duru bir su gibi mi tenin? Görünmez bir el duru suya küçücük bir taş atacak; suyun titreşimleri yüzeyine yansıyacak... Doğa, toplum, ve insanın evrimiyle birlikte değişip dönüşeceksin, her kim ki, dünyayı değişmez sanır, aklı ortaçağ karanlıklarına takılıp kalmıştır; değişmeyi doğal saymayan, mutsuzluğun en siyah çukuruna yuvarlanır. Değişeceksin! Gazetelerde bir fotoğraf: "Neydi, ne hale geldi?" Aaaa... Kim bu? Elizabeth Taylor.  Peki yaşlanmayacak mı kadıncağız? Her sabah ve akşam güzellik endüstrisinin bütün ürünleriyle yüzünü sıvayıp badana etse, her gün beş saat aerobik yapsa, ihtiyarlamayacak mıydı? Yaşlanmak felaket midir? Gökteki parlak yıldızlar bile milyarlarca ışık yılının takvimlerinde sönerlerken, Holivut'un "star" düzenine dolanmış yıldızcıklar hep ışıldıyacak mı?... " diye devam ediyordu yazı.  İşte Holivud'tan bir güzeller güzeli yıldız daha kaydı.  Menekşe gözlü Elzabeth Taylor bugün dünyamızı terk etmiş. Öleceğini bile bile yaşayan tek canlı insan. Bunu bil ve gel de kötülük düşün, kötülük yap, nefret et, savaş... Nereye kadar? Ve niye?  Ben bırakayım kifayetsiz sözlerimi bir yana... Menekşe gözlü yıldızın toprağı bol olsun diyerek, gene  İlhan Selçuk'un cümleleriyle sözlerime nokta koyayım.

"Sen de değişeceksin güzelim; sakın yadırgama, mutsuzlaşma, canına kıymaya kalkma, yıldızlaşmaya özenme... İnsanlaşmaya çalış!"

 
NOT: İlhan Selçuk yazısında Brigitte Bardot'u örnek vermişti. Ben değiştirerek Elizabeth Taylor'a uyarladım.

3 yorum:

  1. 1001 tane mit görüyorum aynaya baktığımda :) Yaşlanmak bir felaket değil, bir nimettir aslında. Her gün bir felaket haberi duyduğumuz bu dünyada kim sonsuza kadar yaşamak ister ki?

    YanıtlaSil
  2. Beni kendi sonuma yaklaşmak üzmez. Ama dünyanın sonunun nereye gittiğini, nasıl sonlanacağını, teknolojilerin nereye kadar uzanacağını görememek üzecek.
    Ne yapsam acaba. Önereceğiniz bir şey varmı??
    Hı?.. Vildancığım??

    YanıtlaSil
  3. Zamanı boşa geçirmemek gerektiğini hatırlattı bana.Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil