10 Mart 2011 Perşembe

Sen Böyle Leziz Bir Çorba İçtin Mi Hiç Ömründe?


Ben iştahlı biriyimdir.  Kolay kolay yemek seçmem. Şunu tüm yüreğimle inanarak  söylüyorum. Yemek hayatın en büyük hazlarından biridir.  Gerçekten bandıra bandıra yemeğimi yerim. Annem "iştahsız biri seni yemek yerken görse iştahı açılır" derdi. Haklıydı:)  Bizde yemek konusunda hiç ısrar yoktur. Yemeğini yiyen yer. Yemeyenin yemeğini rahatlıkla  kapar ben yerim... Neyse... Şimdi konumuz bu değil.  Ben anlattığım gibi  iştahlı biriyken... Allah günah yazmasın... Sadece brokoli yemeklerini  hevesle yemek asla içimden gelmiyordu biliyor musun?  Ama brokolinin faydalı olduğuna inanıyorum ya pişirmeliydim. Böyle düşünüyordum. Sonra bir gün brokoli çorbası pişirmeyi denedim. Allahım! O ne muhteşem bir lezzetti öyle! Müthişti. Pişirmesi de o kadar kolay ki anlatamam sana. Bak bu akşam brokoli çorbası pişirdim. Bu soğuk günlerde çorba iyi gider. Eğer şimdiye kadar hiç brokoli çorbası içmediysen... Tarifini vereyim de pişir ve iç  lütfen... Fotoğrafta gördüğün gibi orta boy brokoli, 1 soğan, 1 patates ve dört diş sarımsak. O kadar. Yapımı gerçekten çok kolay. Brokolinin sadece kök kısmını kesip atıyorsun. Dal dal kopararak yıkayıp bir tencereye koyuyorsun. Soğanı, patates ve sarımsağı soyup aynı tencereye atıyorsun. Beş su bardağı su ve tuz koyup tencerenin kapağını kapatıyorsun. Yaklaşık 20 dakika kadar kaynatıyorsun.


Sonra yukardaki fotoğrafta gördüğün gibi bir  parçalayıcı makineye tenceredekileri boşaltıp boza kıvamına gelene kadar-3dakika- döndürüyorsun. Bu arada tencerede 1 kaşık tereyağ eritip, 1 kaşık unu 2 dakika kadar  eriyen tereyağ içinde çeviriyorsun. Üzerine boza kıvamındaki  brokoli karışımını yavaş yavaş döküyorsun. Bir kaç  dakika kaynat. Tamam. Ocağın altını kapat. Of! Kaç kere denedim. Nefaseti yerinde, lezzeti fevkaladenin fevkinde bir çorba oluyor yeminle...  Eğer varsa evde, üzerine biraz kaşar rendele... Yanına havuç ve elma suyu hazırlayabilirsin istersen... Düşünsene turuncu içecek ve yeşil çorbayla... Rengarek bir sofra! Harika... Hey! Pişir ve sakın içerken kulaklarımı çınlatmayı ihmal etme olur mu:)) Lütfen dene!


23 yorum:

  1. Çorbasını bilmem ama sarımsaklı yogurt ile bile zor yerim. Zaten su dunyada ne kadar yararlı sey varsa, tatları bir o kadar kötü. Brokoli bir yana şu Brüksel lahanası denen hap şeklindeki zulme de bir çare var mıdır?

    YanıtlaSil
  2. Hımm.. Selam Yaş Tahta... Gene mi didişeceğiz sizinle:) Yoo. Bakın haklısınız bu defa:)) Çünkü ben de brokoli yemeklerinden hiç hazetmem ne yalan söyleyeyim. Ama... Yaş Tahta.. Brokoli çorbası var ya! off! Şahane! İçmeden anlatılacak gibi değil.. Valla.. Deneyin olmaz mı:)

    Bu arada sizin tavsiye ettiğiniz filmi buldum.
    Kokuhaku... Seyredeceğim az sonra:))

    YanıtlaSil
  3. Faydalıdır diye arada yüzü ekşite ekşite yerim, çorbasını denemekten de bir zarar gelmez.
    Şimdiden iyi seyirler, umarım beğenirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Bende başarısız bir çorba deneyimi yaşadım bugün. Yaptığım kıvamlı bir yoğurt çorbasına piştikten sonra sarmısak rendeledim ve cezvedeki yarın sütü de boca ediverdim. Hep yaptığım şahane bir yalancı paça tarzı harika bir çorbadır. Ama içmeye başlayınca şaşırdık.
    zerde tatlısına sarımsak karışmış gibi bir tatda olmuş. Megerse cezvemdeki sütte şeker varmış. Çorba çok fena idi. Hala aklıma geldikçe tadı da dilimde beliriyor. Çok fenaydı çookk..

    YanıtlaSil
  5. Selam Dilek.. Of! Ne güzel olur senin çorbaların sahiden. Demek çorba fenaydı. Tatlı çorba oldu desene:)) Ben sana brokoli çorbası vereyim o hâlde:))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Evet Yaş Tahta mutlaka denemelisiniz brokoli çorbasını:)

    Filmi seyrettim. Beğendim. Uzak doğulular sahiden intikam almakta ustalar:) Bir ara hayal kahvem e yazacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Dilek ben gelince de o çorbadan yapar mısın? :) bence tam çin mutfağına yönelik bir çorba yapmışsın işte, tatlı tuzlu ekşi vs :)) ellerine sağlık :) HayalKahvem aynı kafadayız bu konuda, yani lezzet, yemek gibi :)

    YanıtlaSil
  8. Beğenmenize sevindim gerçekten, çünkü birisi benim tavsiyem sonrası kitap okur, film izle, müzik dinlerse geriliyorum. Hele ki film, kitap iyi uzun da zaman ister.

    YanıtlaSil
  9. Momentos artık gelmen farz oldu:) Haftaya gün ver bana:)) Duyuru yapalım buradan:))

    YanıtlaSil
  10. Yaş Tahta ben uzak doğu filmlerini severim. Tersninja'dan yetişmeyim:) Chan Wook Park'ın tüm filmlerini izledim. İstanbul Film Festivali'ne gelen vampir filmi dahil:) Bloğunuzdaki yazıyı okuyunca seyretmeye karar verdim.Tersninja'da Tuğba'da daha önce bu film hakkında bir yazı yazmıştı diye hatırlıyorum. Filmi de bulunca... Seyrettim işte.
    Siz bloğunuza tavsiyelerinizi yazmaya devam edin olur mu? Bakın okurlarınız takip ediyor yazdıklarınızı:) Sağolun.

    YanıtlaSil
  11. Hayal Kahvem,
    Biz çorbayı yaptık ve bayıldık, bayıldık :) Ben zaten brokoliyi oldum olası çok severim, genelde sıcak suda 5dk haşlar, üzerine limon ve zeytinyağı koyar yerim. Şimdi brokoli çorbasını da öğrendim ya, durur durur yaparım artık :)
    Tarif için teşekkürler!
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Aman efendim Amsterdam'lardan kimler misafir olmuş Hayal Kahvem'e:) Hoşgeldin canım. Nefis bir çorba gerçekten.. Afiyet olsun:)
    Hasretle öpüldünüz... Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. mOMENTOS BİR MÜDDET ÇORBALARA ARA VERDİM. gERÇEKTEN AYARSIZ BULAMAÇ BİR LEZZETTEYDİ. kIYAMAYACAĞIM SİZLERE . BENİM YÜZÜMDEN ÇORBALARA KÜSMENİZİ GÖNLÜM KALDIRMAZ.
    EN GÜZEL ÇORBA ÇORBACIDA İÇİLEN ÇORBA İMİŞ :))
    sEN HELE BİR GEL DE..
    vİLDAN ÇORBANIN ŞÖHRETİ HOLLANDAYA VARMIŞ.
    AHH...AH. BU ADI OLUP..SANI OLMAYAN ÇORBA İLE NE ZAMAN MÜŞERREF OLACAĞIM ACABA. ŞRLUP!!

    YanıtlaSil
  14. Dilekcim, gelsin hele bi Momentos... Ne çorbalar içiriz biz ona:)) Gidemez kalır valla bi<im köyde:)) Evde çorba var Dilek... Ama ben yokum evde... Antalya'dan sevgiler:))

    YanıtlaSil
  15. :) geleceğim kızlar, geleceğim.. hem de öyle bir havada ki, benden vazgeçemeyeceksiniz ;))))

    YanıtlaSil
  16. pişmaniye bekleye bekleye bayatladı,geliyorsan tazesini alayım,kutunun üstünüde süslemeye başlayım bari..bekleniyorsunuz momentoooossss...=))

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Oya, ben ısıtırım o pişmaniyeyi yine de yerim.. midemin sağlamlığı ünlüdür :))) düşünmen yeter, sağol varol :)

    YanıtlaSil
  18. Merhaba sevgili Vildan,yarın bu çorbayı yapıp,bloğuma koyucam izninle.İzlenimlerimi yazarım.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  19. Momentos, senden gün bekliyosss:))

    YanıtlaSil
  20. Gülçin, ne demek canım. Çok sevinirim. Ama bak bayılacaksın ve inan hep bana dua edeceksin:)
    Nefis nefis....

    YanıtlaSil
  21. HayalKahvem 21,23,24,25 marttan size uygun olan bir gün hangisi olur acaba? :)

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Momentos,tarihleri çok uzağa atmışsınız:)
    O kadar uzak plan yapmam mümkün değil. Çünkü daha çok günü yaşayan biriyimdir. Bu perşembeye ne dersiniz:))

    YanıtlaSil
  23. momentos,valla vildan perşembeye gün vererek sizi kayırmış,yoksa bize 5 dakkaya hazır ol şuraya gidiyoruz der..bilginize =)))

    YanıtlaSil