16 Temmuz 2011 Cumartesi

Sen "Bırak Artık Çocukluğu Yetişkin Ol Fakültesi"'ni Duymuş Muydun?


İçinde gizem barındıran her şeye meyleden bu bünyem Gizemli Şeyler Dedektifi Bol Bel'in İnanılmaz Serüvenleri adlı bir kitap  çıkacağını duyacaktı ve üstelik bu kitabın yazarı Aşkın Güngör olacaktı da okumak için heves etmeyecekti öyle mi? Mümkün mü böyle bir şey? Mümkün değil elbette. Ben kendimi ağaç misali ayaklarımdan eksem şu bahçeye, ayaklarım gidemese  bir yere... Ruhum uçaaar gider. Heyy!.. İlk kitabının adı ne olacakmış biliyor musun? Sözcük Korsanı. Korsan öyle mi? Hem de Sözcük Korsanı? Sorarım sana Aşkın Güngör ne yapmış böyle?



Hayal dünyamı kışkırtan her şey var bu kitapta bir kere. Sen BAÇYOF diye bir şey duymuş muydun?  Bırak Artık Çocukluğu Yetişkin Ol Fakültesi...  Ne hoş! Bu fakültede hangi dersler okutuluyormuş biliyor musun? Çocukları Görmeme Teknikleri, Dayağa Giriş, Üç Aşamalı Azarlama, Çizgiromanları Yakma, Fantastik ve Bilimkurguyu Kötüleme... Aslında ne fena dersler! Hımm...  Bu ders isimlerini öğrendiğimde   içimdeki kara kuğu coşmuştu gene...  O kadar hoşuma gitmişti ki, ne yalan söyleyeyim "acaba sadece bazı derslere dışarıdan girebilir miyim?" diye aklımdan geçirmiştim. Üç Aşamalı Azarlama ve Dayağa Giriş derslerine mesela... Düşünsene kimi zaman göz dağı vermek için, "Ben Kill Bill filmlerinin müptelasıyım. Kill Bill filmindeki tüm dövüş tekniklerini bildiğim gibi, Zagor dövüş tekniklerini de sular seller gibi bilirim" demek istemiyor muyum birilerine... Demek istediğimi itiraf etmeliyim. Eee... Şimdi "Ben BAÇYOF'tan öyle bir Dayağa Giriş dersi aldım ki gözüme görünme istersen bir süre" desem fena mı olur yani... Böyleyim işte. İlla bir bela çıkaracağım. Ya da bela çıkarmak için işime yarayacak  şeyin üzerine balıklama atlarım. Kaçırır mıyım bu dersleri. İlla alacağım.

Oysa Bol Bel benim gibi değilmiş.  Bu derslere hiç girmek istememiş.  Uyumsuz bir adammış Bol Bel. Uyumsuz olunca BAÇYOF'tan atılıyormuş tabii. Ne ceza veriliyormuş Bol Bel'e biliyor musun? ÖBÇOK cezası... Yani Ömür Boyu Çocuk Olarak Kalma cezası. Bu cezayı seve seve kabullenince ne olmuş peki? Yetişkinlerin çalıştığı hiç bir işte çalışamamış tabii... Aşkın Güngör'ün  kitabını tanıttığı yazısında okuduğum şu işleri görünce bayılmıştım. Bakar mısın? Bol Bel bir müddet Tilki Tilki Saatin Kaççılık, El Yakmacılık, Kaydırakçılık, Yakan Topçuluk gibi işlerle iştigal etmiş. Yazarların hayal güçlerini o kadar kıskanıyorum ki. Nereden akıllarına geliyor böyle şeyler? Ne hoş iştigal alanları değil mi? Ben de çalışmak istiyorum bu işlerde. Ama nerdee? Nanananooomm... Sonunda Bol Bel dedektif olmaya karar vermiş.  Dedektif Bol Bel, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Fillibaba Yolu 11 numaradaki deniz mavisi rengindeki kulübecikte yaşamaya başlamış. Haftaya İstanbul'a gittiğimde, bu adresi  arasam bulabilir miyim sence? 


Of! Mutlaka görmeliyim Dedektif Bol Bel'in ofisini. Çünkü ofisinin dekarasyonu  çok ilgimi çekti. Bak şimdi...  Şekli de üzerindeki yazılar da değişebilen tabelası varmış mesela... Ayrıca  papağan sesli kapı zili varmış. Of, Babil Taşı, Boyut Anahtarı ve daha nicesi… Haydi bunlar seni benim gibi etkilemedi... Ya  Genişleyen Oda adını verdiği, bütün bu nesneleri koyduğu, zamanla başka bir boyuta dönüşen odasına ne demeli?  O boyuttan gelen Hayal Gücü Varlıkları zaman zaman bir olayı çözmesinde yardımcı oluyormuş Bol Bel'e... Zaman zaman da kendileri bir olaya dönüyormuş. Müthiş bir hikaye değil mi bu? 


Bakma ilk paragrafta bela çıkarmak için yazdıklarıma. Zamanında ben de Bırak Artık Çocukluğu Yetişkin Ol Fakültesi'nde uyumsuzluk göstermiştim. Ömür Boyu Çocuk Olarak Kalma cezamı seve seve kabullenmiştim. Ömür boyu çocuk kalmamış olsam bu yaşta Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı'na büyük bir katkı yapacağını düşündüğüm Dedektif Bol Bel'in maceralarını çocuğu olan herkes alsın diyeceğime, bir an önce satışa çıksın  da okuyayım diye dua eder miyim? İşte bak... Dinledim yüreğimi... Nasıl bir çocuk  heyecanı ve merakıyla çırpınıyor... Hele Sözcük Korsanı adlı ilk kitabını nasıl sabırsızla bekliyorum anlatamam...  Heyy! İçim içime sığmıyor... Bol Bel geliyor Bol Bel! Ne güzel!


2 yorum:

  1. çok güzell...gülerek okudum,ben de merak ettim şimdi bak :-)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Vildan.......

    Ne yazacağımı bilemedim :))
    Harika, müthiş, muhteşem bir yazı olmuş bu. Bol Bel'i benden iyi tanıtmışsınız. Hem bir sır vereyim mi? Bol Bel'in ikinci kitabında Vildan diye biri de var :)) Yok, sadece isim benzerliği, yoksa onun soyadı farklı sizinkinden ve tabii tipi de :))

    Çok teşekkürler Vildan. İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil