23 Kasım 2011 Çarşamba

Madem Yarın Öğretmenler Günü - İşte En İyi Öğretmen Örneği


Bilirsin değil mi  Edebiyat öğretmeni Mr. Keating’i... Bak eğer Mr.Keating'i tanımıyorsan... Hele hele Ölü Ozanlar Derneği'ni bugüne kadar seyretmediysen... Hele "hiç duymadım" diyorsan...  Lütfen bu satırdan sonra yazdıklarımı okuma, bırak burada... İnan tüm samimiyetimle söylüyorum, şaka yapmıyorum bu defa... Bu film seyredilmez mi? Of! "Carpe Diem!" dostum... "Carpe Diem!"... Anı yaşa!..  Bu filmdeki öğretmenin öğrencilerine verdiği en büyük hayat dersi izlenmez mi? Profesör Keating  öğrencilere bir şiir okutur... "Henüz vaktin varken tomurcuklarını toparla.. Zaman hala uçup gidiyor... Ve bugün gülümseyen bu çiçek, yarın ölüp, yok olabiliyor." Şiir okunduktan sonra öğretmen  "Henüz vakit varken tomurcukları toparla" dizesinin Latince ifadesinin "Carpe Diem" olduğunu, "Carpe Diem" in ne anlama geldiğini öğrencilerine sorar.   Bir öğrenci "Yaşadığın günü kavra!" diye cevap verir.
 


Acaba şair neden böyle duygu veren bir dize yazmıştır? Profesör Keating Carpe Diem'i öğrencilerine anlatmaya başlar. Der ki: "Hepimiz solucan yemi olacağız arkadaşlar! Buna ister inanın ister inanmayın ama bir gün hepimiz nefes almayı keserek öleceğiz." Sonra duvarda asılı olan, çok eskiden  bu okulda okumuş öğrencilerin  fotoğraflarını öğrencilerine gösterir.  Ve sözlerine şöyle devam eder: "Hiç geçmişten gelen yüzleri incelediniz mi? Kimbilir kaç kere bu fotoğrafların  önlerinden geçtiniz. Onlara daha  önce ciddi olararak hiç  bakmadınız. Onlar da sizler gibiydi. Aynı saç modeli. Tıpkı sizler gibi coşku doluydular. Sizler gibi kendilerini yenilmez hissediyorlardı. Sizler gibi hayata umut dolu bakıyorlar, çok büyük başarılara imza atacaklarını düşünüyorlardı. Peki onlar yapabileceklerini yapmak için çok  mu geç kalmışlardı? Çünkü şu an hepsi çiçeklere gübre olmuş durumdalar. Biraz dikkatle dinlerseniz hepsi size "Carpe Diem" diye fısıldıyorlar." Çocuklar hep birlikte yaklaşır ve eğilirler duvardaki siyah beyaz fotoğraflara... İşitmeye çalışırlar bir  vakitler kendileri gibi capcanlı olup şimdi ölü olan fotoğraftaki öğrencilerin fısıltılarını... İyice kulak kesilirler.. Arkadan öğretmen fısıldar... "Yaşadığınız günü kavrayın çocuklar... Yaşadığınız günü olağandışı kılmaya çalışın..." Filmin o sahneleri var ya offf... Büyüleyicidir.




Filmi anlatmak niyetinde değilim. Sadece filmin başında öğretmenin öğrencilerine verdiği bu hayat dersinin çok önemli olduğunun bilincindeyim. Hepimiz bir gün solucanlara yem, çiceklere gübre olacağız. Bundan kaçış yok. Şunu öğretiyordu Profesör Keating öğrencilerine... "Geri dönüş yok! Yaşadığın günü olağanüstü kıl! Anı Yaşa!" Böyleyken böyle işte... Bir Öğretmenler Günü yazısı yazmak istedim. Elim Ölü Ozanlar Derneği'ne gitti ne yapabilirim? Aslında filmde bir de Profesör Keating'in şiir üzerine bir muhabbeti vardır ki.. Of, of, of! Müthiştir! Dur bakalım... Şimdi anne sözü dinler gibi masum yatağa gitmeliyim. Sabah ola hayrola demeliyim:)



24.11.2010


4 yorum:

  1. muthis bir filmdir : )
    gercek hayatta da b/oyle bir ogretmenlerin olmasida bu hikyeye ayri bir guzellik katiyor ..

    kutlu olsun ..

    iyi geceler : )

    YanıtlaSil
  2. ne kadar anlamlı bir öğretmenler günü yazısı bu böyle!

    ben üniversitedeyken tanışmıştım bu filmle, gerçekten benim gibi öğretmenlerin de üniversite sıralarında izlemesi daha bir manidar olur derim.

    öğretmenlerin, insan hayatında ne kadar derin bir etki yaptığı aşikar. nasıl da gururlanıyorum bunu düşününce. her gün kendimi sorguluyorum, acaba bir 20 yıl sonra nasıl hatırlanıcam öğrencilerim tarafından? onlara neler kazandırmış olarak göndericem?

    çook derinlere giderim daha yazarsam, işte böylesine kutsal bir meslek benim ki! her seferinde söylemekten ayrı gurur duyduğum!

    YanıtlaSil
  3. Mavigüzeldir öğretmenim, selam:)
    Benim kardeş de öğretmendir. Ailede öğretmen biri olunca, öğretmenlerin çilesini ve öğretmenin şahaneliğini yakından tanık olan biri olarak sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Selam, Lô-Lâ, müthiş bir filmdir sahiden. İbret alınacak bir filmdir.
    Sadece öğretmen, okul açısından değil tabii... Ayrıca her ebeveynin seyretmesi gereken bir filmdir.
    Çocuklara yapılan baskıların nasıl netice verebileceğini acıtarak gösterir. Tam bir klasik film.
    Sağolun.

    YanıtlaSil