29 Ağustos 2012 Çarşamba

Gastimonu Gastimonu, Ben Geleyom!

"atcem deyon atameyon
depcem deyon depemeyon
at gayri, dep gayri
gastimonu gastimonu dep dep dep"

Az sonra ofisten çıkacağım. Bu gece valizimi topladığım gibi erkenden uyuyacağım. Yarın üç arkadaş Gastamonu'ya, şeyy, Kastamonu'ya gideceğiz biz.  Dilek, Şeraza ve Ben... Bu kez organizasyon Dilek'e ait. Otobüs biletlerimizin saatlerine, nerede kalacağımıza hep Dilek karar verdi. Ben Kastamonu'ya daha önce gitmedim. Az önce haritaya baktım. "Aaa! Ben Kastamonu'yu içerlerde bilirdim. Meğer işte orada, Karadeniz kıyısında bir şehrimizmiş." dedim. Kastamonu hakkında küçük bir araştırma yaptım. Yeşillikmiş. Ormanlıkmış. İnsanları melek gibiymiş. Ne güzel!.. Valla bi de yazanların yalancısıyım... "Ayı çıkabilüür, daş düşebülüür." şeklinde levhaları varmış. Plakası desen 37. Kışın kayak yapılabilen, yazları denize girilebilen bir şehir... Ilgaz Dağı Kastamonu'da öyle mi? Vay canına sayın seyirciler! "Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın. Baharda yer yüzünde güzellerin bağısın" diye ezberlediğim şarkı Kastamonu'yla ilgiliydi öyle mi? Coğrafya bilgim var ya resmen sıfır benim... Ne fena!.. Sonra ömrümde duymadım. Kastamonu evliyalar şehriymiş. Ne hoş! Tarihi binaları, evleri çokmuş. Peki ya yemekleri? Of... İşte yemeklerini var ya sular seller gibi bilirim. Allahım, ben nasıl böyle iştahlı biriyim?  Bak şimdi... Vedat Milor, televizyondaki yemek  programında anlatmıştı  tamam mı? İnan seyrederken ağzımın suları akmıştı.  Du bi... Eksper aradı. Bir müşterimin hasarı vardı. Hemen arabama atlayıp gitmeliyim...


Şimdi evdeyim. Küçük sırt çantamı hazırladım. Az önce bilgisayar başına oturdum. Kastamonu'nun gezilecek yerlerini arkadaşlarım hazırlasın valla. Ben nerede ne yenilirin derdindeyim. Utanıyorum söylemeye ama... Yalanım yok, fena halde iştahlı biriyim. Hatta obur bile diyebilirim. İnsanın sevmediği yemek olmaz mı?  Hoşlanmadığı bari bir çeşit  yemek olur illa.. Benim var ya.. Düşünüyorum... Düşünüyorum... Sevmediğim tek bir yiyecek gelmiyor aklıma... Feciyim. Hele memleketime has yöresel her yemeğin var ya, tek kelimeyle hastasıyım. Lezzet uzmanı Vedat Milör Kastamonu'da  nerelere gittiyse, o yerlerin izini süreceğim. Kastamonu usulü, "cörül cörül" pastırmalı ve etli ekmeğin, incecik pastırmanın, tiritin, ecevit çorbasının, pekmezli incir tatlısının tadına bakmaya niyetliyim. Tamam. Ben artık yazıyı burada keseyim. Kısmet olursa, Kastamonu'dan naklen yayına devam edeceğim. 



14 yorum:

  1. iyi yolculuklar, iyi eğlenceler. ben sadece birkaç saat bulunmuştum kastamonu'da ama hükümet konağı muhteşem.doğal güzelliklerini görme şansım olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senyemeklerden haber ver Kara Kitap:) Benim albümlere bi baksan var ya, hepsi lokantalarda çektirilmiş diyebilirim:)) Hey, sen de seversin yemeği biliyorum. Du bi... Seninle de ne yemekler yiyeceğiz inşallah:))

      Sil
  2. oraya kadar gitmişken, oradan da Sinopa geçerseniz mükemmel olur. benim yerime Ayancığı gezin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nicomedia, Sinop mu? Ben bi Sinop'un yerini önce haritada bulayım:)
      Olur mu olur Nicomedia... Kısmet olursa oralara da giderim.

      Sil
  3. iyi yolculuklar... gözünüz, gönlünüz, damağınız, dimağınız hepsi bir şenlensin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Bahar Nefesi... Gitmek değil, yola çıkacak olmanın ihtimali bile güzel:) Sağolun.

      Sil
  4. Afiyet olsun.. Ne güzel iştahlı olmak. Sağlıklı olmanın işaretidir..

    YanıtlaSil
  5. Ah, ben de Doğu Karadeniz'den yeni geldim. Gezmekten yazmaya fırsat bulamıyorum, çok güzeldi. Umarım sen de benim gibi güzel vakit geçirmişsindir. Trabzon-Rize-Artvin. Harikaydı! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule, ne güzel yerlere gitmişsiniz. Yeşilin binbir renginin seyrine doyamamışsınızdır:) Yazın okuyalım olur mu?

      Sil
  6. Mola yerlerinde çorba içmeyi çok severim :) üstüne de çay yanında tüttürülmüş bir cigara. İçime çekmeden..maksat dumanı kıvrıla kıvrıla tütsün.
    Sonra dayan arkana..yola devam :)
    Ayy..ben de katılabilirmiyim size???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahmure, ben nereye sen oraya zaten merak etme:)

      Sil
  7. Akşam üzeri Kastamonu'dan dönmüş bir Kastamonu'lu olarak çok doğru bir seçim yaptığınızı söyleyebilirim.
    Geçen yıl tam bir Kastamonu tatili yapmış, blogumda yayınlamıştım.
    Bakınız;Kastamonu Tatilimiz
    İlk defa geçen yıl memleketimi bir turist gibi gezdim, bu yıl köyde yaptırdığımız evimizde 20 gün geçirdim, akşam üzeri döndüm.
    Mis gibi havası ile ciğerlerimiz bayram yaptı, yemeklerinden midemizin bayramını söylemiyorum bile : )

    YanıtlaSil