23 Temmuz 2015 Perşembe

Biraz Ordan Biraz Burdan


- Gözlerimi kapatıyorum. Kara Kitap 25 Yaşında adlı kitabın rastgele  bir sayfasını açıyorum. Onuncu Bölüm. Başlık: Kahramanı Benmişim. Tahir-ül Mevlevi’den bir alıntıyla başlıyor.  "Üslûpta şahsiyyet: Yazı yazmak, mutlaka yazılmış yazıları taklît etmekle başlar. Bu tabii bir hâldir. Çocuklar da başkalarını taklîd ile söze başlamazlar mı?" Kısmetime bu cümlelerin denk gelmesi hoşuma gidiyor. Muzurca gülümsüyorum.  Feleğe çok teşekkür ediyorum.

- Buzdolabından soğuk sütü çıkarıyorum. Bir su bardağı sütün içine  bir çay kaşığı dolusu türk kahvesi ile  çekirdeklerini çıkardığım iki hurmayı usulca atıyorum. On dakika sonra yumuşamış hurmaları çıkarıp biraz sütle rondoda çeviriyorum. Boza kıvamına geliyor. Bardaktaki kahveli sütün içine geri boşaltıyorum. Süt+Kahve+Hurma... Resmen üç ahbap çavuş! Bir araya gelince, nasıl hoş kokulu, nasıl leziz, nasıl hafif tatlı içecek oluyor anlatamam. Müthiş! Ramazan ayından beri bunu ben hep yapıyorum.

- Çok soğuk, dondurucu, kışın en şiddetli zamanı için kullanılan bir kelime var. Zemheri. Peki, çok sıcak, bunaltıcı, şimdiki gibi yazın en cayır cayır zamanı için hangi kelime kullanılıyor? Çöl sıcakları demeyin. Zemheri gibi afilli bir kelime bulmak istiyorum.

- Ofisteyiz. Özlem klavyeden ayırdığı ellerini  birleştiriyor, avuç içlerine  üst üste bir kaç kez üflüyor. Hayırdır, diye soruyorum. Sıcaktan avuçlarının alev alev yandığını söylüyor.  Üfleyerek soğutuyormuş. Du bi...  Yoksa...  Sahiden... Üüff deyince soğuk, hoohh deyince sıcak hava mı geliyor. Şaşırıyorum.

- Hah işte. Çok güzel... Şimdi gene aklıma takıldı... 2 neden üç, 3 neden iki harflidir? Haklısınız. Saçmalamaya devam ediyorum.

- Hurma ağacının tıpkı insanlar gibi yavrulayarak çoğaldığını, eğer yavrusu yakınına ekilmezse, küsüp kuruduğunu öğrendim. Elbette hemen inandım. Kim ne düşünürse düşünsün, ağaçlarla konuşmaya devam etmeye karar verdim. 


Devam edecek...

6 yorum:

  1. Zemheri ayazı veya karakışın zıddı kelimeler "cehennem ateşi gibi, kavurucu sıcaklar" olabilir mi?
    Bu arada üflemeyle, hohlamanın mekanizmasını çözmeye çalıyorum.....

    YanıtlaSil
  2. Zemheri'ye karşılık cehennemi olabilir ama bu afil kesmedi beni. Daha düşünelim bi:)

    Bünyemizde adeta üf düğmesine basınca soğutan, hoh düğmesine basınca ısıtan bir klima sistemi var gibi doktor.
    Bunu çözsen çözsen sen çözersin:)

    Ben yazın avuca üflemeyi yeni gördüm. Sonra yemekleri soğutmak için de üflediğimizi hatırladım. Güldüm.
    Kışları, üşüdüğümde ellerime çok hohlarım valla. Özellikle kışın en karlı zamanlarında...

    YanıtlaSil
  3. Kara Kitap yaklaşık 17 yıl önce okumuştum.Ama kendimi kitaba adapte etmem uzun sürmüştü..

    YanıtlaSil
  4. Kara Kitap'a ben bi daldım... Bi daha çıkamadım Ceren, orada kaldım:)
    Öyle böyle değil yani... Kara Kitap'ı deli severim.

    YanıtlaSil
  5. Okunacak kitaplar listemde en üst sırada Kara Kitap...Çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sercan şahanedir Kara Kitap... Döne döne karıştırırım sayfalarını... Doyamam... Üzerine yazılmış her nevi kitabı da okurum. Doyamam. Yine yeni yeniden okurum:)

      Sil