19 Ocak 2016 Salı

Acaba Özel Bir Vahiy Getirmiş Olabilir Mi?

 
Şu anda elimin altında duran kitabı internetten sipariş etmiştim. Epeydir ofisteki kitaplarımın arasında demlenmekteydi. İtiraf etmeliyim ki, bu kitabın adı bile... Benim gibi biri için... Nasıl desem? Oldukça "sert:)
Gen Haritası  -   Enis Batur Şiiri'nde Kullanım Sıklığı ve Köken Temelinde Sözcük Taraması. 

Kitabın sayfalarını dalgalandırdım. İki sayfalık önsöz dışında, 455 sayfalık kitabın tamamı kelimeler ve sayılardan ibaret. Hay canına sayın seyirciler! Kitabın kabından etkilenip sipariş vermiş olamam. Özel tasarımı olan bir kitap kabı değil.  Yazarı Esra Ermert. Daha önce okuduğum biri hiç değil. Acaba Enis Batur hakkında olduğu için mi bu kitabı edinmek istedim? Yoksa bu tarz bir kitabım olmadığı için mi merak ettim? Yoksa kitap mı beni seçti?


Esra Ermert, Enis Batur'un 1972-2000 yılları arasında yazdığı 17 kitaptaki şiirleri oluşturan 92 bin küsur kelimenin nasıl bir araya geldiğini, hangi kelimenin kaç kez kullanıldığını,  hangi kelimelerin hiç kullanılmadığını, sadece bir kez kullanılan kelimelerin ne olduğunu bilmek, bir diğer deyişle estetiği ölçümlemek, sayılara dökmek bütünü anlamasını sağlayacak bilgi olduğunu söylüyor.  Çok ilginç!

Okumaya devam ediyorum. "Edebiyatın, bize öğretildiği gibi "ilham" işi olduğuna nicedir inanmıyorum. Evet, bir dürtü  olabilir şiiri tetikleyen ama ötesi masa başı çalışmasıdır ve artık işin içine şairin kişisel tarihi, yapmak istedikleri, tüm okudukları, eski yazdıkları ve hatta "hin"likler girmiştir. Çok bilinmeyenli denklem olur o saatten sonra şiir. Artık çöz çözebilirsen..."" diyor. 

Ben ise edebiyatçı ya da akademisyen sıfatı olmayan saf bir okur olarak,  tüm sanat türlerinin "ilham" işi olduğuna inanıyorum. Hatta samimi hissiyatımı söyleyeyim. İnandığım Tanrı'nın  kendi sanatından istediği kadarını,  seçtiği bazı  insanlara armağan olarak dağıttığına inanıyorum.   Adeta bize anlatmak istedikleri için, sanatçıları aracı kılıyor.

Esra Ermert önsözü şu sözlerle bitiriyor... "Neden Enis Batur? Öncelikle üretkenliğiyle geniş kitleleri rahatsız ettiği için... Kişisel olaraksa şairliğini ""yalvaç" diye tanımlayan Melih Cevdet'ten yola çıkarak  "acaba özel bir vahiy getirmiş olabilir mi?"yi bulma çabasıdır, kendisini seçmemdeki temel neden."  

Bu kitap neden elimde şimdi anladım.  "Acaba özel bir vahiy getirmiş mi?" sorusu yüreğime iyi geliyor.

13 yorum:

  1. Mevcudattaki her varlık birer ayettir bize. Hakikat peygamberler vasıtasıyla bize aktarılması, onun daha önceden olmaamsı anlamına gelmiyor elbet. Peygamber sadece kitabıyla değil, aynı zamanda o kitaba göre yaşantısıyla bize örnek olurlar. Eğer şair hakikate dokunuyorsa şairdir. Çünkü şair şiir yazar. Şiir yazar ama şuurludur. Şiiriyle şuurlandırır toplumu. Kendisi şuur içinde yaşıyorsa hakikatin gönüllü savunucusu ve insanlıgın kurtarıcısıdır zaten. Ancak onlar peygamberlerin gittiği yoldan giderler. İşin özü; hatta imanın özü insanı kamil olabilmektir vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profösör, sanatın her türü cezbediyor beni... Sanatçıların seçilmiş insanlar olduklarına inanıyorum. Özeller.

      Sil
  2. Kelimelerin kaç kere nasıl bir araya geldiğini araştırmak çok ilginçmiş. Bir o kadar da merakımı celbetti şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne diyorsun Kalem Kuklası, bu kitabı duyduğum zaman var o kadar merak etmiştim ki anlatamam. Hem Esra Ermert'in merakı hem sevdiğim yazarın kullandığı kelimelerin tasnifi... Çılgınca ve çok kıymetli bir emek ürünü. Esra Ermert'in bu çalışması 2001 yılında yayımlanmış. Ben 16 yıl sonra duydum ve buldum:)

      Sil
  3. Esra Ermert, İngiliz-Amerikan Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiş, çeviri ve incelemeler yayımlamış. Gen Haritası- Enis Batur Şiiri'nde Kullanım Sıklığı ve Köken Temelinde Sözcük Taraması da bir inceleme kitabı.
    Sizin "Enis Batur Acaba Özel Bir Vahiy Getirmiş Olabilir Mi?" sorunuza gelecek olursak, bi düşünelim diyorum!!!!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Ermert'in başka inceleme kitapları var mı diye çok merak ediyorum. Sabırlı, çalışkan, tutkulu, meraklı biri besbelli. Bu kitaptaki yazar hakkında bilgilerde, Virginia Woolf ve Leyla Erbil üzerine yüksek lisans tezi hazırladığı yazıyor. 15 yıl geçmiş. Belki de kitap olarak yayımlanmıştır bu tez. Du bakalım:)

      Sil
  4. Sanat bence de Sanatçının digerlerinin göremedigi şeyi ifade etme çabasıdır yani bence de Sanatçının digerlerinden farklı bir yeteneği var ama edebiyat şiir resim gibi bir cok sanat dalının da istikrarlı calışma sonucu edinilen teknik beceri oldugunu da düşünüyorum. Herkes şiir yazar herkes edebiyat yapar be herkes resim yapabilir ama sanatcı olmak için bir derdin Olmalı, bu Yüzden iyi Şairlerin hep bir poetikası vardır iyi ressamlar hep bir yenilik getirmiştir alanlarına. Vb..... Velhasıl bence iş hem yetenek hem calışma işi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç yanlış gelmiyor yazdıkların Bize Her Yerde Okul. Haklısın. Fakat benim gözümde sanatçı bambaşka bir mertebede... Yaradan'ın sanatından nasiplenmişler diye düşünüyorum. Ve bu düşüncemi yazdıklarına hak versem de değiştiremiyorum:)

      Sil
    2. Zaten bu konuda bir dünya Tartışma ve birçok fikir var farklı farklı. Asli nedir allah bilir. Ben biraz bu konuda orta yolcuyum galiba iki Tarafın da Ortası ;) zaten Allah'ın Sıfatları biz insanlarda da tecelli etmiş ya yaratma sıfatı da demek ki sanatçılarda daha fazla Baskın çıkmış. Iyi okumalar size

      Sil
  5. Sanatın ilham işi olduğu sözünüze kesinlikle katılıyorum. Benim kişisel düşüncem şu şekilde: şiir, estetik kaygısı gütmemelidir. Olduğu gibi ruhu yansıtmalıdır. Bu güzel paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedensiz Yazar, hayalci biriyim ve sanatın ilhamla var olduğunu düşünmek ruhuma uygun düşüyor. Bu kitaptaki şu cümle, adeta yüreğimdeki bir puzzle parçasını birleştirdi. Sanat eserlerinde özel bir vahiy aradığımı fark ettim. Bunu bulmak iyi geldi:)

      Sil
  6. Bu cümle bu kitabı okumama sebebim olmaya yeter. Çünkü vahiy olayı bitmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha kitaptaki kelimelere girişmedim Yolcu. Ne çok kelime var. Hangi kelimeler en çok kullanılmış merak ediyorum.

      Sil