25 Haziran 2011 Cumartesi

Böyle İnsanlar ve Kitaplar Bilinmeli...




Yukarıya fotoğraflarını eklediğim ve son günlerde izini sürdüğüm kişi Joe Sacco. Malta doğumlu. Oregon Üniversitesi’nde gazetecilik okumuş. İşgal Altındaki Topraklar’la İlgili kitabı Filistin, 1996 yılında Amerikan Kitap Ödülü kazanmış. Ben bu kitabını okumadım. Şu anda 2001 yılında  Will Eisner Ödülü’ne layık görüldüğü  ve Bosna’daki günlerini anlattığı Güvenli Bölge Gorazde adlı kitabı elimin altında. Bu akşam okumaya başladım. Bu kitaba İstanbul’daki  kitapçıda rastlamıştım. Elime almıştım. Bir çizgi romandı. Çizimleri siyah beyazdı. Neden bilmiyorum, çizgi romanda siyah beyaz çizimlerin illüzyonuna hemen kapılırım. Gorazde’den etkilenmemek zaten mümkün değildi. Çünkü bu çizgi roman Doğu Bosna’da Savaş, 1992-1995 başlığını taşıyordu. Ayak üstü sayfalarının arasında dolanmıştım. Burnumuzun ucunda büyük bir travma atlatan insanların  acılarını ve hüznünü  çok etkili çizimlerle anlatıyordu. Kitabın daha başındayım. Az önce ara verdim. Bir filmin içinde hissediyorum kendimi. Ama bu çizgi roman, bir film değil. Kitapta yazılıp, çizilenler kurgu da değil. Klasik romanların çizgi romana uyarlanmış hali hiç değil.  Bu, bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen, insanın insana yaptığı  büyük zalimliğin utanç verici, vicdan sızlatıcı durumu... Hakikat bu çizgi romanda anlatılanlar. Sahici.  Ve çizimlerle anlatımı çok ama çok etkili. İlla ki etkileneceğiim bu kitaptan. Sarsacak bünyemi. Şu anda dünyada olup bitenler aklıma gelecek. Zaten gelmeli. Günün hayhuyunda unutuyorum çünkü. Aslında ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor. O kadar kolay değil. Acı da, sevgi de hissedilen bir enerji. Joe Sacco'ya büyük saygı ve sevgi duyuyorum. Bu insanlar ve kitapları bilinmeli.



12 yorum:

  1. Önerin olan bu kitapları listeme alıyorum..:))
    sağolasın..:)

    YanıtlaSil
  2. Hiç duymamıştım bu yazarı, öğrenmiş bilmiş olduk,sayenizde :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle bilinmeli, okunmalı ya da filmse seyredilmeli..Bana Persepolisi hatırlattı .Bir de Bosna'da geçen olaylarla ilgili, taraflar açısından olan bir film var.seyretmişmiydin , ben çok beğemiştim.No Man's Land diye .. yazını okuyunca aklıma geldi bunlar.

    YanıtlaSil
  4. Doğru söylüyorsunuz. Günlük koşuşturmacalara öyle bir kaptırıyoruz ki kendimizi, burnumuzun dibindeki insanlık dramlarını görmezden geliyoruz. Oysa aynı durumlara düşmemiz çok olası. İnsanın insana yaptığını hiç bir canlı türü yapmıyor.
    Yazarı not aldım.

    YanıtlaSil
  5. Selam Crazywomanrosemary, siz de sağolun:)

    YanıtlaSil
  6. Selam Bolat, bu bir çizgi roman. Yazarı ve çizeri aynı kişi. Okumalısınız bence. Beğeneceksiniz:)

    YanıtlaSil
  7. Selam Buket, nefis örnekler vermişsin. Çok haklısın. Ben de bildiğim bir başka çizgi roman adı vereceğim. Yalınayak Gen diye...

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2010/08/agustos-huzunlu-bir-ay.html

    Hiroşima'daki zulmü anlatan bir çizgi romandır.
    Sahiden okunasıdır. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  8. Selam Begonvilli Ev, çok haklısınız. Joe Sacco gibi insanlar yüzü gözü hürmetine bu dünya dönmekte bence... Onlar yazıp çizmese, bize dayatılan dünya içinde ruhsuz, duygusuz, ilgisiz, meraksız, sorgusuz, tepkisiz yaşayıp gidiyoruz. Oysa komşun açsa, tok yatma diyen bir kültürün evlatlarıyız. Bu kitaplar silkeliyor insanı. Silkelenmekten korkmamak galiba insani hislerimizi kışkırtmak lazım. Sağolun.

    YanıtlaSil
  9. Ben de hiç duymamıştım. Özellikle Bosna ile ilgili olduğunu duyunca daha da çok ilgimi çekti. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Selam Francesca Mckennitt, kitabı yarıladım. Sahiden mutlaka okunası bir çizgi roman. İlla okumalı...

    YanıtlaSil
  11. joe sacco demek hım? çizimler de harikaymış gerçekten böyle paylaşımlarının müptelasıyım Hayal Kahvem :)

    YanıtlaSil
  12. Ceren, al al oldu yanaklarım... Ne hoş bir yorum bu.. Mahcup mu oldum ne? Sağolasın:)

    YanıtlaSil