19 Şubat 2012 Pazar

Dead Man Ve Masal Masal Matitas


Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, cinler cirit oynarken eski hamam içinde; biz ne sağa baktık, ne sola; demir çarık, demir asa düştük yola. Var varanın, sür sürenin, baykuşu çoktur viranenin, yedi köyün ağası, şişman teyzenin aynası... Kuru idim, ıslandım; sel beni neyler! Islandım, kurudum yel beni neyler! Param yok, pulum yok; el beni neyler! Dostu, düşmanı araladım, bedavadan bir kayık kiraladım. Fış fış kayıkçı; kış kış kayıkçı, kayıkçının küreği, akşama fincan böreği, sabaha bayram çöreği, yesem yesem doymasam, Kaf dağına gitsem gelmesem, zemzem ile yıkasalar, kına ile gömseler. Yok yok kayıkçı, aman çabuk kayıkçı; evde benim etim var, bir yaramaz kedim var, kedim eti yerse, anam beni döverse, vay başıma, hay başıma, neler geldi, neler geçti şu talihsiz başıma...  Bir varmış, bir yokmuş; Allah'ın kulu çokmuş. Develer tellal iken, pireler berber iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallarken memleketin birinde bir adam yaşarmış.




Ben ben iken,  deve tellal, kediler hamal iken, sansar muhtar, tilkiler berber iken, kurbağa tüccar, yılanlar urgan, hırkalar yorgan iken, güzel babam beş yaşında, bendeniz hımbıl onbeşimde var yok iken, keçilerin sakalını koyunlar kırpar, sinekler saz çalarken, annem su içer, develer elekten geçer iken, eşek kılavuz, karga arpa biçerken, ülkenin birinde, onun da uzak mı uzak bir köyünde bir adam yaşarmış.




Duyduk duymadık demeyin, masal masal matladı, hopladı patladı. Kurbağa sıçradı, karga kardeş damdan atladı, tombul tilki  hopladı, mırmır kedi mırladı. Masal masal matitas, kaynananın başı tas, merdivenden çıkamaz, masallarda uçamaz. Evvel zaman içinde, uzak bir diyarda kendi halinde, oyunbaz bir oğlan yaşarmış.






 NOT: Levent Cantek'in derlediği Anadolu Masalları kitabındaki unutmaya yüz tuttuğumuz masal tekerlemeleri ile Dead Man filminin karelerini eşleştirdim.


16 yorum:

  1. Eşleştirme süper olmuş, tebrikler...Zaten Johnny Depp'in olduğu yerde hiçbirşey kötü olmamaz,Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  2. taptaze bi mimin var bende.
    :)

    YanıtlaSil
  3. çok beğendim.. kuzine başında nine ve torunlar geldi gözlerimin önüne kestane kebap yaparken ve masal anlatır-dinlerken

    YanıtlaSil
  4. akşam olsun , eve gidelim . ışıkları kapatıp mumları yakalım.ekoseli yün battaniyelerimizin altından masal tadında öyküler anlatalım.sonra uykuya dalalım , ejderhalarla savaşıp en sevdiğimiz tanrılar olalım...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel olmuş.

    Benim iki afacan bayılacak okuduğumda: )

    YanıtlaSil
  6. masalları çok severim, hele hele başlarındaki tekerlemeleri daha çok severim. :)) nerden de gelir aklına böyle şeyler.aahyaaak!!!

    YanıtlaSil
  7. benimde hatıraların ayak izi 7 de bir masalım ve tekerlemem var giriş değilsede içindeki tekerleme hiç duyulmamış birşey.tavsiye ederim okumanı..sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Selam Multipurpose, masal tekerlemeleri de ne tatlı öyle değil mi? Johnny Deep'in bu filmini tavsiye derim... Masalsı bir tadı vardır. Önce bizim masal tekerlemelerimiz tekrarlayın. Akabinde hemen filmi seyretmeye başlayın:)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Selam Deeptone, bilmiyorsunuz tabii..
    Binlerce kafatası aşkına... En korktuğum şey mimlenmektir:))

    YanıtlaSil
  10. Selam Dayatılanla Yaşamak,yoo... Gençler unutmamalı masal tekerlemelerini:) Hani gavurların fantastik edebiyatı var da yeri göğü inletirler ya... Asıl fantastik edebiyat bizim masallarımızda var. Baksanıza şu tekerlemelerin olağanüstülüğüne... Müthiş! Elinden pek tutan olmamış masalların o kadar. İyi ki Leven Cantek derlemiş, kitap eylemiş. Kendisine minnetar olduğumu ifade etmeliyim.

    O değil de, şimdi sizin yorumda okuyunca, sizin hayal benim de gözümde canlandı:))

    YanıtlaSil
  11. Beyaz Bahçe, bakın masal tekerlemeleri hayal gücümüzü nasıl kışkırtmayı becerdi öyle değil mi? Bu tekerlemeler çocuklara ezberletilmeli bence:)) Müthiş!

    YanıtlaSil
  12. Selam Annemahsustan, kesin okumalısınız. Hatta Anadoludan Masallar kitabını hararetle tavsiye ederim:))

    YanıtlaSil
  13. Kara Kitap, Levent Cantek'in hemen hemen tüm araştırma kitaplarının elimin altında olduğunu söyleyebilirim. Biri Anadoludan Masallar'dı. Senin oğlana alıp okuman lazım:))

    YanıtlaSil
  14. Selam VuslaT, keşke yazınızın linkini koyaydınız buraya:) Bakacağım. Merak ettim.

    YanıtlaSil
  15. Yazınızı öğrencilerime okudum, bayıldılar.Son bölümüde tekerleme olarak defterlerine yazdık. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  16. Selam Aylar Şubat, çok sevindim. O halde bir gün okulunuza gelip, öğrencilerinize Anadoludan Masallar kitabından bir öykü okuyuvereyim:))
    Sevgiler benden size öğretmenim:)

    YanıtlaSil