15 Ağustos 2012 Çarşamba

Korkunç Gerçek!


                                Jorge Luis   Borges                                       Kemalettin Tuğcu

"Borges ile Kemalettin Tuğcu'nun aynı kişi olduğunu öğrendiğimde, 
hayatta bundan daha korkunç bir gerçekle karşılaşamayacağımı düşünmüştüm." 
Alper Canıgüz- Gizliajans


Olabilir miydi sahi? Sevdiğim iki yazar... Kemalettin Tuğcu ile Borges... Aynı kişilerdi öyle mi? Masamın üzerinde demlenmekte olan Alper Canıgüz'ün üç kitabından, ilk hangisini okuyacağıma bir türlü karar veremiyordum. İki gündür kitaplarla karşılıklı bakışıyorduk. Birinden işaret bekliyorum. Bir kıpırtı. Bir tılsım. Bir pas. Ne bileyim karşıdan bir mimik... Bir hareket... Bir his...  Yok, üçünden de tık yoktu. Dert ettiğim şeye baktı… Gözlerimi kapayıvereydim, içlerinden birini alıp okuyuvereydim ne olacaktı öyle değil mi? Du bi...  Ben bu teklifi biraz düşünüvereyimdi.  İyi teklifti aslında... Ama nasıl olurdu? Yooo, vallahi dünyada olmazdı. Tarafımdan okunmak isteyip istemediğini anlayamadığım bir kitabı, asla  okuyamazdım. İlla bir sinyal almalıydım. Çünkü sülalemin bütün eli hamurlularından bana intikalen geçen genlerim vardı. Kitaba bile olsa ilk çıkma teklifini mümkünatı yok ben yapamazdım. Yooo, asla olmazdı. Dünya tersine dönse, gökteki güneş sönse, canımdan vazgeçerdim, bu huyumdan asla vazgeçemezdim. İçimi nasıl dipten giden incecik bir efkâr kapladı anlatamam. Beni en mutlu günümde, sebepsiz bir keder alırdı da, bütün ömrümün beynimde acı bir tortusu kalırdı ya... Hah, halim aynen böyleyken böyleydi işte...  Bu bir tür melankoli vaziyetiydi yeminle... Düşünebiliyor musun? Kitaplar dizim dizim karşımda duruyorlardı. Bense...  Kederden kanı çekildiği için, hanımeli kadar bembeyaz suratım ve  hiç büyümeyip hep çocuk kalan kalbime dolan gamla... Öyyle Leyla misali melûl melûl kitaplara bakıyordum. Dokunsan var ya... Ha ağladım ha ağlayacaktım. Tam hüngürdememe ramak kalmıştı ki, takdiri ilahi bu ya… Kitaplardan en sonuncusu... Gizliajans... Bana acıdı mı ne? Güldü. Ne bileyim, ya da belki ben kitabın bana güldüğünü hayal ettim. Kaçırır mıyım bu fırsatı? Hemen kitabı kapıverdim. Hiç duraksamadan ilk sayfasını açtım. Okumaya başladım."Borges ile Kemalettin Tuğcu'nun aynı kişi olduğunu öğrendiğimde, hayatta bundan daha korkunç bir gerçekle karşılaşamayacağımı düşünmüştüm."  Neeee? Nasıldı yani? Sahiden doğru olabilir miydii? Kitabı  dizlerime yatırdığım gibi sanal ansiklopedide Borges ile Kemalettin Tuğcu'nun fotoğraflarını araştırmaya başladım. Gördüklerime inanamadım. İlkin tırsarak, kafamı omuzlarımın arasına gömdüm. Akabinde kafamı usul usul kaldırıp, gözlerimi kocaman kocaman belerttim. Bazı filmlerin tahmin edemediğim şaşırtıcı, sarsıcı finallerinde olduğum gibi  ekrandaki fotoğraflar karşısında kalakaldım. Allahım!.. Harbiden Borges  ile Kemalettin Tuğcu, aynı hamurdan yoğrulmuşlar gibi tuhaf bir şekilde birbirlerine benziyorlardı. Ellerim titreyerek Gizliajans’ı tekrar elime aldım. Okumaya başladım. İlk cümleler "Heyhat, ne kadar yanılmışım." diye devam ediyordu.  Bu cümleyi okudum ya... O anda... Kahkalarla ağlamak, hıçkırıklarla gülmek istedim. Du bi... Gizliajans'ın  daha ilk paragrafındayım. İz üstündeyim. Araştırmalarıma tüm merakımla devam edeceğim:)




8 yorum:

  1. Düşünmek bile kabus. Yazarken neler yaşadı kimbilir.:))

    YanıtlaSil
  2. Selam Avram. Ben var ya... "Kahkalarla ağlamak, hıçkırıklarla gülmek istedim.":)

    YanıtlaSil
  3. ayyy kıyamam sana,laf aramızda senin için GİZLİ AJANSI gıdıkladım ben...desem inanmazlar.=))böyle hakkını veren okur bulmuş,tabiki sana gülecek,okutacak kendini...

    YanıtlaSil
  4. Demek sendin öyle mi? Sen uzaktan gıdıkladın Gizliajans'ı yani..
    Eyvallah Oya:)) Sen olmasan var ya, kimbilir kaç gün bakışırdım ben kitaplarla:))

    YanıtlaSil
  5. Borges`e en çok Yaşar Kemal benziyor.

    YanıtlaSil
  6. Selam Musa, Borges ile Kemalettin Tuğcu çok benzemiyor mu yani sizce:)

    YanıtlaSil
  7. Mesela, bu Yaşar Kemal, bu da Borges.
    http://topnews.in/files/Yasar-Kemal1.png
    http://photos1.blogger.com/x/blogger/437/1448/1600/442345/Borges.jpg
    tıpkısının aynısı denilecek derecede benziyor bence :)

    Bir dipnot da geçeyim,
    Ben azeriyim, blogunuzu da buradan takip ediyorum. güzel işler yapıyorsunuz, takip etmeğe çalışıyorum. başarılar dilerim. buradan blogunuzu ve edebiyatınızı da tabii izlemeye gayret ediyorum. Yılmaz Erdoğan'ın dediği gibi bizim bir Kemalettin Tuğcularımız yoktu küçüklüğümüzde. Yani pek tanıma fırsatım olmadı malesef. Ama şimdi bakınca onu daha çok Sabahattin Ali'ye benzettim. Bilmem siz ne düşünüyorsunuz bu konuda.
    Ruhen bir benzerlik var mı onu bilemem. Borges'i okudum, mistik bir dünyası var, beni çok etkilemiştir. Kemalettin Tuğcu kitaplarından bihaber olduğum için ruhsal bir bağlılıklarının olup olmamasını diyemem :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Musa,
    Demek Azerisiniz. Ve oralardan Hayal Kahvem'e misafir oluyorsunuz öyle mi?
    Şahane bir haber bu Musa. Çok sevindim:)

    Kemalettin Tuğcu kitaplarıyla büyüdüğümü söylemeliyim. Az sonra yazdığım eski bir yazımı sizin için tekrar ön sayfaya iliştireceğim:)

    Verdiğiniz linkte ne yazık ki Yaşar Kemal ile Kemalettin Tuğcu hakkında bir şey göremedim. Bilmiyorum ki...Beceremedim sanırım. Gene de teşekkür ederim.


    YanıtlaSil