8 Şubat 2021 Pazartesi

Nilay Örnek ve Rüstem Batum ve Nota Körlüğü


Nilay Örnek'i tanıyor musunuz?

"Mikrofonu mesleklerini ustalıkla icra ettiğini düşündüğü insanlara yöneltip onlara aynı soruları soruyor: Nasıl Olunur?" 

Evet. Nilay Örnek'in Nasıl Olunur adlı şahane bir podcast'i var. Sıkı takipçisiyim.  Hararetle tavsiye ederim. 

Bugün yürüyüşe çıkacağım. Kulaklığımı taktım. Nasıl Olunur'a baktım. Aaa! Nilay Örnek bu kez Rüstem Batum'la  konuşmuş. Çok sevindim. Şahane. Hem yürüyüp hem dinlemeye başladım.

Hay canına sayın seyirciler! Rüstem Batum hayatıyla ilgili neler neler anlatıyor. Feci etkilendim. Bazan şaşkınlıktan yürüyemeyip  resmen olduğum yere çivilendim. 

Podcast'in sonlarına doğru, Nilay Örnek:
- Müzik aleti çalıyor musunuz, diye sordu.
- Çok isterdim ama  malesef yook, diye cevap verdi Rüstem Batum.
Aslında bir dönem  caz piyanisti olmak ya da piyano müzisyeni olmak istemiş. Ama olamamış.  Neden olmadığına dair bir şeyler anlattı. Timur Selçuk'tan, Timur Selçuk'un müzik okulundan bahsetti. Lakin şu sözleri söyledi ya, beni yüreğimden fethetti. Dedi ki:

- Ben notayı gördüğüm zaman kilitleniyorum. Neyle ilgili olduğuyla ilgili hiçbir fikrim yok. Benim nota okumam mümkün değil. Çünkü beynim onu redediyor. O şekilleri gördüğü zaman bir şekilde birden araya bir parazit giriyor. Hiçbir şey görmez oluyorum.

İnanamadım duyduklarıma.  Benim yaşadıklarımı o kadar güzel anlattı ki. Tıpkısını yaşıyorum. Ukulele çalmayı öğrendim. Notasız. Nota öğrenemiyorum. Nota şekillerini gördüğüm zaman beynim onları redediyor. 

Bu hâlin sadece bende olduğunu düşünüyor,  kimselere söyleyemiyordum. Yaşamayan bilmez ki. Demek aynı  durumda insanlar var. Artık, inanın böyleyim.  İnanmıyorsanız, Rüstem Batum’u dinleyin diyebilirim.:)

Buna nota körlüğü diyebilir miyim, bilmiyorum. Acaba sebebini bilen var mı? Çok merak ediyorum. 



3 yorum:

  1. Şu podcast olayına bir giriş yapasım var insanlar artık müzik dinlemek yerine bunları dinliyor, sanırım o yalnızlık hissini yenebilmek adına bunlara yönelim arttı, böyle düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  2. ben agah aydın'la olan poscast dinlemiştim.çok sevmiştim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Nilay Örnek Nasıl Olunur podcastlerini ben de ara ara, severek takip ediyorum. Çok zihin açıcı bulup faydalandıklarım oldu. Nefes aldıran, ilham verenleri dinlemeye ihtiyaç yüksek. Rüstem Batum adını duymayalı yirmi sene olmuştur, merak ettim şimdi, neler yapıyormuş dinleyelim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil