13 Mayıs 2009 Çarşamba

Sinema Hayatı Eşsiz Kılar!

Bu yıl 12.düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin ana konusunu zorla çocuk yaşta evlendirilen kızların dramı oluşturuyormuş. Özellikle dört film bu drama odaklanan filmlerden seçilmiş. Bu filmlerden biri Yemenli kadın yönetmen Hatice El Selami'nin 11 yaşında evlendirilen bir kız çocuğun gerçek hayatını anlattığı Amina'ymış. Ülkesinin ilk kadın yönetmeni olan Yemenli Hatice El Selami, bir gazete haberi sayesinde haberdar olduğu Amina’nın öyküsünü anlatıyormuş bu filmde.

Sabah TRT1 de Hatice El Selami ile yapılan bir haber röportajı seyrettim.11 yaşındayken zorla evlendirilen, kocasını öldürmek suçundan ölüm cezası ile yargılanan Amina'nın yaşadıklarını etkili bir dille ve büyük bir cesaretle filme aktarınca, bu filmin hükümetin gözünü açtığını ve ilgili bakanlığın böyle kadınların sorunlarına eğilmelerine yol açtığını anlatıyordu. Ayrıca film sebebi ile gazeteciler konuyu gündeme getirip, dillendirince aynı örnekten ne çok kadın olduğu farkedilmiş. Bu film sayesinde Amina'nın cezası kaldırılmış.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali yöneticilerini de, bu festivali yıllardır sürdürdükleri için kutlamak lazım. Ayrıca bu örnek sinemanın gücünün ve hayatı eşsiz kıldığının en önemli bir örneklerinden biri değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder