26 Şubat 2011 Cumartesi

Türk Romanlarından "İlk Cümle" Seçkileri...


Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti. 
Orhan Pamuk - Yeni Hayat




Bize kalırsa aşkı tanımayan bir okuyucu bu kitabı hiç okumamalıdır.  
İskender Pala - Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk



 
Kar, mevsimi geçtikten sonra yağdı mıydı, haşmetini kaybederdi.
Ayşe Kulin - Veda





Ulema, cühela ve ehli dubara; ehli namus, ehli işret ve erbab-ı livata rivayet ve ilan, hikayet ve beyan etmişlerdir ki kun-ı Kainattan 7079 yıl, İsa mesih'ten 1681 ve Hicretten dahi 1092 yıl sonra, adına Konstantiniye derler tarakası meşhur bir kent vardı. 
İhsan Oktay Anar - Puslu Kıtalar Atlası
 

8 yorum:

  1. İhsan Oktay Anar üstadın yazdığı tam ona layık, uzun ve karmaşık fakat bir o kadar da keyifli olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Mit, şu yukarıdaki yazarların var ya hiç birine kıyamam:)) Romanların ilk cümleleri nedense ilgimi çeker. İlginç ilk cümle az bulunur nedense.
    Demek ki yazarlar için önemli bir konu değil:))
    Orhan Pamuk'un o ilk cümlesi ne meşhurdur mesela..
    "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." Müthiş!
    İhsan Oktay Anar tam nev i şahsına münhasır bir yazar. Of, hepsinin lezzeti ayrı. Kitap sahibi bir yazar olmak hoş bir duygu olmalı:)) Ben anlamam. Bilenler bilir değil mi sevgili yazar:))

    YanıtlaSil
  3. Günaydın Vildan,

    Evet, sonunda oldu Puslu Kıtalar Atlası diye diye sonunda oldu, ne oldu bilgisayarın başından kalktım, kütüphanede kolayca kitabı buldum, annem Volter koltukta oturmuş Seda Sayan'ın ellerini seyrediyordu ama kitabı elimde görünce kitaba dokunmak istedi ve dokundu, sonra güzel dedi, ben de Vildan böyle istedi de ondan dedim :) Güldük, sonra kitap elimde sokağa baktım hayat her zamanki gibi akıyordu, mutlu olduğumu düşündüm :)

    YanıtlaSil
  4. Eee... Iııı... Üüüü... :) Bana değil de sevgili Aşkın Güngör'e sormak lazım bu konuyu. İçimizde en deneyimli kişi o ne de olsa. Bir de görebilsek kendini. Kayboldu gitti adamcağız editörlük telaşının içinde.

    YanıtlaSil
  5. Selam Nessuno, ne güzel yazmışsınız gene.. Annenize sevgilerimi söyleyin olur mu? İstanbul...
    Ve Nessuno'ların evinden enstantaneleri izlediniz sayın seyirciler:) Nanananommm... İstanbul Seyir Defteri'ne hazırlık galiba bunlar:))Az sonra Nessuno dışarıya çıkacak... Hayata akacak... İstanbul'a tabii... Defter hazırlanacak:))

    YanıtlaSil
  6. Mit, gerçekten Aşkın'ı hiç göremiyoruz artık. Estarabim'e de yazmıyor. Hayır, tuhaf bir şey daha var. Kitapları bizim evde kayıp biliyor musunuz? Sadece Geceyle Gelen var. O kadar. Gohor bile yok ortada. Oysa Aşkın Güngör'ün külliyatı vardır bende. Üstelik yazarından imzalıdır hepisi:) Bulamıyorum ama. Çok fena.

    O değil de, kitapları hakkında yazı yazmak istiyorum, hiç bir kitabı görünmüyor gözüme.. Küstüler mi bana ne:(( Hımm... İyice aramalıyım...

    YanıtlaSil
  7. Aa? Taaa Şubat'ta bile kayıpmışım demek ben.
    Ee, sevgili Vildan, bulundu mu benim kayıp kitaplar?

    YanıtlaSil
  8. Selam Aşkın, sizin kitaplarınız var ya tüm arkadaşlarım el koydu. Ben de kalmadı diyebilirim.

    En son bayram öncesi Gohor hakkında yazdığım yazıdan sonra Gülçin illa okuyacağım diye tutturdu. Vallahi elimde bir tane var. O da adıma imzalı dedim. Dineletemedim Aşkın. İlla istedi. İzmit te satılmıyor kitaplarınız, görüyor musunuz,bende kalmıyor:)

    Dilek aldı bir önceki Gohor'u. Çok sevdim geri vermem diyor. Sisi... Melike.. Oya.. Acaba Nessuno ile Momentos'a da vermiş olabilir miyim:) Hey, Aylardan Şubat'a.. Hatta Tomrukcan'a bile göndermiş olabilirim:) Bakın açık açık isim veriyorum. Kitaplarımı geri istiyorum:))Yok ama beğeniyorlar ya hem hoşuma gidiyor. Hem de Aşkın Güngör'ün kitapları elimde hiç kalmıyor ya canım sıkılıyor.

    Du bakalım, İstanbul'a gidince toparlayacam elbet:)

    YanıtlaSil