10 Ağustos 2015 Pazartesi

Öğrenmiş Gözlerle Kitaplara Yine Yeni Yeniden Bakmak



Roald Dahl'ın, 1916-1990 yılları arasında yaşamış,  Norveçli bir çocuk öyküleri yazarı olduğunu yeni öğrendim. Kitaplarını henüz okumadım. Fakat kimin yazdığını bilmeden, kitaplarından sinemaya uyarlanan filmleri hep seyretmişim.

 Roald Dahl, çocuklar ve yetişkinler için elliden fazla roman ve öykü kitabı yayımlamış.
Ben Roald Dahl'ı, Murathan Mungan'ın seçtiklerinden oluşan Kadınlığın 21 Hikayesi adlı kitapta tanıdım. Kitabın ilk öyküsü, Roald Dahl'ın yetişkinler için yazdığı Son Perde adlı öyküydü. Dilinin akılcılığını, öykünün tuhaf, şaşırtan,  kara mizah tadını çok sevdim.  Veee... En güzeli... Hem yazarın kim olduğunu, hem de yazarın diğer öykülerini fena halde merak ettim.  

Bu tip seçki kitaplarının,  bilmediğim,  hiç bir zaman denk gelmeyeceğim, çakışsak bile belki farkına varamayacağım yazarlara ulaştıracak en kestirme yol olduğunu düşünüyorum.

Hele bu öyküleri derleyen, öykülerini ve şiirlerini sevdiğim Murathan Mungan'sa... Hey! Ne mutlu canıma:)


 

8 yorum:

  1. ben çocuk kitaplarını ve filmlerini hala keyifle okuyup izliyorum, çarlinin çikolata fabrikası da çok güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Merve çok güzel filmlerdi. Zamanında okusaydım iyiydi ama bu kitapları yeni öğrendim.
      Bu yaşımda okuyayım bari:)

      Sil
  2. Öyle güzel anlatmışsınızki alıp okuyası geliyor insanın bütün kitaplarını. İşin içinde çocuklar varsa, herşeyi güzeldir sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla onu bunu bilmem Nesli, aklım "Dondurmamsı Tiramisu" da şimdi:)

      Sil
  3. Çok yıllar önce Gremlinleri ve Charlie'nin Çikolata Fabrikası filmlerini izlemiştim.
    Ama Roald Dahl'ı bilmiyordum....
    Kadınlığın 21 Hikayesi kitabını ise merak ettim, bi oku bakalım, tavsiyelerinizi bekliyorum......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf etmeliyim ki Kadınlığın 21 Hikayesini 2004 yılında almışım. Hemen değil ama yıllar içinde kitaptaki tüm öyküleri okuduğumu söylemeliyim. Şimdi yeniden bakayım istedim. Öğrenmiş gözlerle kitaba yeni yine yeniden bakınca, bu kez yazarların menzilinde bir dolaşayım dedim. Dakka bir gol bir:) Bakar mısın ilk öykünün yazarı kim çıktı? Bu vaziyet çok hoşuma gitti.

      Kitabın ilk öyküsünün ana kahramanlardan biri, bir doktor Hayalcinin Arkadaşı. Tez vakitte alıp okumanı tavsiye ederim:)

      Sil
  4. Matilda sını okudum daha sonra da filmini izleme listeme yazdım sanırım onunda filmi çekilmiş...Biz de M.Mungan ı sevdiğimi daha önce de söylemiştim ama Roald Dahl ın eserlerinin tadı da bir başka canım :) C .Çikolata fabrikası,gremlins en sevdiğim filmlerin başında geliyor :)

    YanıtlaSil
  5. Kitapçıya gider gitmez yetişkinler için yazdığı öykülerini alacağım önce Ceren. Çocuk kitaplarını da alırım elbette. Hiç dayanamam:)

    YanıtlaSil