8 Eylül 2024 Pazar

Seyrettim... Seyrediyorum... Seyredeceğim...

 








Akademisyenlerin Takibindeyim-15 - Prof.Dr. Meral Özbek

Lisans eğitimimi Kamu Yönetimi bölümünde tamamlamıştım. Sonra sigorta acentesi oldum.  Yıllar geçti.  Sosyoloji bölümünde okumaya başladım. Bu yıl üniversite sınavına girip Seramik ve Cam Tasarımı bölümünü kazanınca, mecburen Sosyoloji'den çıkışımı aldım. 

Henüz okul açılmadı. Seramik ve Cam Tasarımı bölümünde ne yapacağım hakkında hiç fikrim yok. Ve fakat öğrenme merakımın da sonu yok:)

Önce aklım kamusal alanda seramik çalışmalarını araştırmaya kaydı. İnternet devrinde yaşadığım için milyon kere şükrettim. Bütün kütüphaneler emrime amade... Yazılan tüm tezlere, makalelere kolayca erişebiliyorum. İyi ki bu rotoda merakım katmerlenmiş.  Denk geldiğim her araştırma yazısı beni bir kitaptan diğerine zıplatıyor. Harikulade bir alemin içine düştüm. Şaşkınım.

İşte buyrunuz... Elimin altında tuğla kalınlığında bir kitap var. Editör Meral Özbek. Kitabın adı: Kamusal Alan. Peki bu 911 sayfalık bu kitabı alma heves ve cesaretini nereden buldum? 


Meral Özbek'e Armağan -II- Günebakan Düşlerimiz, Kamusallık, Gündelik Hayat ve Tecrübe Üzerine Yazılar adlı kitap Meral Özbek'in öğrencileri tarafından hazırlanmış. İlk cildinin adı ise Parlak Yıldızlardık O Zaman imiş. Bu iki kitap adı  zihnimde Yeni Türkü şarkılalarını çağrıştırdı. Öğrencilerinin hocaları hakkında yazdıklarını okumaya başadım. Okudukça okudukca  Meral Özbek'i feci merak ettim. 

Meral Özbek ilk ve orta öğretimi Eskişehir'de tamamladıktan sonra Robert Kolej'i kazanmış. Sonra ODTÜ Mimarlık Bölümü. Ardından ODTÜ Mimarlık'ta yüksek lisans, Ankara Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Anabilim Dalı Bölümünde Doktora...  

Şahane  araştırma ve çalışma hayatı... Sayfalar dolusu... Müthiş.  Ve elbette O şimdi bir profesör.

Öğrencileri Meral hocanın tüm çalışmalarını ilmek ilmek işlemişler. Görevleri, ödülleri, kitapları, makaleleri, çevirileri, bildirileri, sunumları, araştırma ve eylem projeleri, tez danışmanlıkları tek tek yazılmış. 

Sonra şöyle bir bölüme denk geldim... Kültür ve sanat çalışmaları ve ürünleri... Yok artık:))


Kaldım Öyle😀


1 Eylül 2024 Pazar

Kafamda Bir Tuhaflık - Okul Açılmadan Projeler Üretmeye Başladım:)

 

Seramik ve Cam Tasarımı ilk tercihimdi. Kazandım. Kayıt oldum. Okul Eylül sonu açılacak. Durur muyum? 

Mesela, daha seramiğim s'sini bilmiyorken, kendi kendime projeler üretmeye başladım:)

Seramik tasarımı yapmak ilgimi çekmiyor da, kamusal alandaki mevcut seramik tasarımlar ve yapım hikayeleri ilgimi çekiyor. 

Hali hazırda sürekli okumalar yapıyorum. Önceki lisans eğitimim üzerine, yıllar sonra  son iki yıldır  İstanbul Üniversitesi Sosyoloji'de okuyordum. Seramik Ve Cam Tasarımı'na kayıt olabilmek için Sosyoloji'den kaydımı sildirdim. 

Sosyoloji okuma kitaplarımın bir kısmı kamusallık ve sanat okumalarım açısından çok işime yarayacak. 

Elbette başka kitaplar da sipariş ettim. Ve kamusal alan, mimarlık, kamusal alanda sanat konusu üzerine yazılmış tezleri, makaleleri okumaya başladım. 

Çok hevesli ve çok heyecanlıyım😇😅