26 Nisan 2010 Pazartesi

"SÖZ" lü Kelime Ve Deyimlerle Bir Deneme Yazısı

Ah, keşke derdimi döksem sana... Sözümü kesmeden dinler misin? Söz veriyorum, çabuk çabuk anlatacağım, böylelikle anlatacaklarım hemen biter. Yok... Ama bak sözlerimi ağzıma tıkarsan, her bir şeyi anlatmadan gidemem, sözüm gece yarısına kadar sürer. Bak şimdi... Sözüm meclisten dışarı tuhaf biriyle tanıştım geçenlerde. Bu hafta buluştuk birkaç kere. Görmeden inanamazsın, hayatımda ben böyle birini tanımadım daha önce. Ay, nasıl söz ebesi biri anlatamam. Ne vakit bir araya gelsek ha babam de babam bir şeyler anlatıyor. Ben ise karşısında sus pus oturuyorum.. Ağzımdan tek söz çıkmıyor. Aslında ben de bir şeylerden söz etmek istiyorum söz etmesine fakat onun sözünün sonu bir türlü gelmiyor. Ayy, dayanamayacağım artık, zor tahammül ediyordum vallahi. Bu akşam pastanede buluşmak için sözleştik. Son olarak sözümü tutacağım... Sözleştiğimiz yere zamanında gideceğim. Kararlıyım ama bu kez sözümü esirgemeyeceğim. Gerekirse sözünü balla, olmazsa baldıranla keseceğim. Yoksa delireceğim valla! Of, nedir bu ya! Ben konuşacağım artık. Yeter! Boğazıma kadar geldi. Bak şimdi. Bir araya geldiğimizde hep o konuşuyor, ben tek bir şeyden söz edemiyorum dedim ya... Tuhaf biri sahiden, daha önce söz etmiştim onun tuhaflığından ayrıca... Ben anlatmadığım halde kendi özelimle ilgili her şeyi olduğu gibi biliyor. İyi de nereden bilebilir ki? Sürekli şaşırtıyor beni. Şaşırtmakla kalsa iyi ondan korktuğumdan bile söz edebilirim. Dostoyevski’nin ecinnilerine mi karışmış nedir? Ben kendime mahsus bir hayatım var derdim sözümona. Saklı gizli hiçbir şeyim kalmamış yaa... Nerden girdi ki hayatıma? Şimdi geçeceğim ayna karşısına, müsamereye hazırlanıyormuş gibi, ona nelerden söz edeceğimi teker teker prova edeceğim. Sözümü esirgememeye niyetliyim niyetli olmasına ama ya heyecanlanıp söyleyeceklerimi unutursam?.. Aslında bilirsin söz ebesi biriyim. Bıcır bıcır konuşurum şimdi olduğu gibi. Bu tip durumlarda aklımdaki fitnelerle fücürleri dans bile ettirebilirim sözgelimi. Kararlıyım. Söz verdiğim gibi gideceğim pastaneye. Önce şekersiz zehir gibi bir kahve içeceğim. Şekersiz, zehir gibi kahve içince zihnim açılır nasılsa. Zihnim açılınca dilim de açılacaktır dolayısıyla. Tüm hiddetimle, şiddetimle, şerrimle sözümü esirgemeyeceğim. Evet... Kararlıyım. Ne derse desin sözünü dinlemeyeceğim. Hep ben konuşacağım artık heep beenn!.. Yok, beni alt eder de sözü ele geçirirse gene… Sözümü tutacağım. Adını anmayacağım bundan böyle!…
NOT.... Ben ne yazıyorum deminden beri kuzum? Deneme yazısı yazacağım diye kendimi heba ettim. O kadar komik geldi ki yazdıklarım içimdeki kahkaha efektinin düğmesine basılmış gibi hissettim. Yok ben burada bu deneme yazısını keseyim. Gidip kendime portakallı bir çay demleyeyim. Çünkü.. Çünkü… Bu kadar saçmalanmaz artık. Haklısın. Senin yerine ben söyleyeyim. Biliyorum işte tam burada... Burada... Sözün bittiği yerdeyim.

6 yorum:

  1. coğrafya dersinden sözlüye kalkacağım. Edebiyattan "söz ola kese başı" nın kimin tarafından söylendiğini bilmeliyiz. Arkadaşımla yarın Taksim'de buluşmak için sözleştik. Sözleştiğimiz arkadaşım bir hafta sonra bir gençle sözlenecek. Benim sözlüğünde küfür yok. bana bir yemek borcun var; söz mü, söz olsun mu!

    YanıtlaSil
  2. Profösör, eyvah! Siz de deyimlerle deneme yazısı yazmaya mı niyetlendiniz yoksa:) Benden size tavsiye hemen vazgeçin. Kafayı yersiniz benim gibi sonra:))

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel şeyler üretiyorsunuz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Sahi mi Ali Zafer? Şaşırttınız beni. Ben de çok saçma bir yazı yazdım diye acaba kaldırsam mı bu yazıyı diyordum:) Önce Profesörden sonra sizden yorum aldım. Moral verdiniz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Yazdığınız yazılar iyi bir egzersiz niteliğini taşıyor. kelime kavramları yerinde kullanabilmeyi öğreniyoruz sayende. Bizim evde en büyük tartışmamız türkçe olur. Türkçeyi iyi kullanamadığımız için iletişium kuramıyoruz bir türlü insanlarla. İnsanların yüreğine inemiyoruz. Anlamıyoruz, anlaşılamıyoruz. İyi ki bu bilogla tanışmış olduk.

    YanıtlaSil
  6. Yazdıklarınıza sevindim Profösör:) Benim için deyimlerle ya da tek bir kelimeyi kullanmak suretiyle yazmaya çalıştığım bu denemeler ilaç yerine geçiyor. Kafamı dağıtıyor. Ya da tek bir konuya odaklıyor. Hiç kolay olmadığını söylemeliyim:) Anlamlı bir kompozisyon yazacağım diye debelenip duruyorum. Sonra niye ben bunu yapıyorum diye kendime soruyorum:) Galiba bu deneme yazıları ruh halime iyi geliyor:))

    YanıtlaSil