28 Ağustos 2011 Pazar

İnsan Kalma Alıştırmaları Ve Maymun Kalbi


Of! İnan üşendim. Kusura bakma ama gugıla sormak niyetinde değilim. Bak şimdi... Aklımda şöyle kalmış. Tam tarih veremeyeceğim ama epeyce zaman önce...  Diyebilirim ki neredeyse evvel zaman içinde...  Dr. Bernard adındaki bir bilim adamı, bir şempanze kalbini bir insana takmış diye duymuştum. Hey! Kalp tıkır tıkır işlemiş biliyor musun? Gerçekten çalışmış... Dünya sevinçten ayağa kalkmış. Heyhat! Bir kaç gün sonra kalp duruvermiş. Bütün hevesler havaya gitmiş. O zamandan bu zamana hayvan organları insanlara takılır ve ve tıkır tıkır kullanılır oldu mu bilmiyorum. Sadece acaba o şempanze kalbi takılan adam şempanze gibi hisseder miydi onu  düşünüyorum.  Acaba insanlar ona "maymun kalpli adam" derler miydi?  Adam zamanla şempazeye döner miydi? Bunu bilmek istiyorum. 


Diyeceksin ki "Şimdi bunlar nereden aklına geldi?" Geçen hafta Maymunlar Cehennemi Başlangıç adlı filme gitmiştim. Filmde maymunlar denek olarak kullanılıyordu. Özellikle  alzheimer hastalarını iyileştirmek için geliştirilen ilaçlar maymunlar üzerinde deneniyordu. Bu ilaçlar maymunların zekasında beklenmedik gelişme sağlıyordu. Maymunlar insan gibi davranmaya başlıyordu. İşte o filmi seyredince acaba şempanze kalbi takılan adam yaşasaydı bir süre sonra şempazeleşir miydi diye düşündüm. Nasıl hissederdi ki kendini?  Franz Kafka'nın Değişim adlı hikayesindeki  kendini sabah uyandığında bir hamam böceği sanan adam gibi olur muydu?

 
Gerçekten değil de ne bileyim ruhsal olarak filan... İnsan kalbi maymun kalbiyle yer değiştirince başkalaşır mıydı? Kalp dediğimiz organ nasıl çalışır acaba? Maymuna  ait bir kalp bir insana geçince ormanda yaşayıp öğrendiği maymunca duygular, davranışlar  insana geçer miydi? Bilim adına maymunlara yapılan işkenceleri bu filmde seyredip, iliklerime kadar maymunların  acılarını yüreğimde hissedince tuhaf oldum. İnsan zekası doğanın dengelerini nasıl bozuyor diye düşündüm.  Dünyada açlık, yoksulluk, savaş  kol geziyor. Binlerce yıldır çözülmeyen bu büyük sorunlar, günümüzde halen sorun olmaya devam ediyor. Bir yandan insanı yaşatalım diye hayvan organlarını çıkar insana tak, diğer yandan bombalar icat et insanların tepelerinden at. Aklım sırrım ermiyor. Ne bileyim filmi seyredince bunlar aklıma geldi… İnsan olmak böyle bir şey mi diye düşündüm. Hımm.. Bunları düşündüm de fena mı ettim? Ne bileyim... Kafam karıştı gene... Böyle işte.


7 yorum:

  1. Güney Afrikalı ünlü doktor Bernard.. Sanırım, 60 ların sonuydu. İlk kalp nakli operasyonudur sonrasında, insan kalbi nakletti. Son yıllarında, playboy güzelleri ile boy gösteriyordu.:)
    Charlton Heston'un ünlü filminin, üçüncü kuşak devam filmi.. İlk kuşakta epey suyunu çıkartmışlardı. Sonra, James Cameron aşka gelip, ikinci kuşak bir devam filmi çekmişti. Sıkı oyuncular vardı, güzel ekler yapmıştı ama.. Ama sı var işte.:)
    Bu da üçüncü kuşak.. Devamı gelir mi bilmiyorum hasılata bağlı. Zarar edeceklerini düşünmüyorum ama devamını çekmek için ışık görürler mi emin değilim. Zaman geçirmecelik bir şeydi.
    İnsan, kendisini rahat bırakıyor mu ki, doğayı, evreni rahat bıraksın..

    YanıtlaSil
  2. Hah, tamam Avram.. Anlattığınız gibi olmalı.. Eyvah şempaze kalbi naklini ben mi uydurdum şimdi:) Neyse... Olmuyor mu böyle şeyler.. Hayvanları denek olarak kullanmalar.. Tamam bilim ilerlesin, yeni ilaçlar bulunsun tabii ama hayvan haklarını kim savunacak? Doğanın dengesi nasıl korunacak? Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın başka bir bölgesinde kasırgalara yol açabilir hikayesi gerçek değil mi? Kelebek etkisi hani.. Turgut Uyar haybeye söylememiş:

    "Sizin alınız al inandım
    Sizin morunuz mor inandım
    Ben tam dünyaya göre
    Ben tam kendime göre
    Ama sizin adınız ne
    Benim dengemi bozmayınız"

    Dengelerle oynamayalım... İnsan kalalım... Bütün diyeceğim bu:)

    YanıtlaSil
  3. 67 yılında, insandan insana. Ben de acaba yanılıyor muyum diye bakayım, dedim. Bizde de 68 de gerçekleştirilmiş. Turgut Uyar'ın en sevdiğim şiiridir. Ben bu kadar güzel, hadi basın gidin ( öyle değil tabii ama küfür yok burada) diyenini görmedim.:)
    Amazonlarda kelebek kanat çırpsa, Çinde fırtına olur.. Aristo'ya göre mümkün değil. Bana göre, mümkün..

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten benim de kafam karıştı...ama önemli bir konu en azından birkaç dakika da olsa bizleri de düşündürdün:)
    Teşekkürler hayal kahvem...

    YanıtlaSil
  5. oo okumadığım yazıların çoğalmış,şimdi şöyle güzelce okuyayım.çocukken ilk seyretmiştim filmi.nasıl ilginç gelmişti, demek yeni versiyonu çıkmış.

    YanıtlaSil
  6. Selam Baykuş Gözü,
    Sahiden üzerinde düşünülecek bir durum. Sinema silkeliyor ya insanı bazan.. İyi oluyor:)

    YanıtlaSil
  7. Selam Buket, evet.. Pelin'le bu bayram seyredin derim..

    YanıtlaSil