5 Eylül 2010 Pazar

Kadın Yok, Ağlamak Yok, Öyle Mi?



Neee? Bu kim? Bu.. Bu.. Bob Marley değil mi? Hey! Gerçekten bu fotoğraftaki futbolcu Bob Marley olabilir mi? Jamaikalı efsane reggae şarkıcısı Bob Marley futbol oynuyor öyle mi? İnanmıyorum! Ne güzel! Şahane! Ama... Bir dakika.. Yooo... Yazamam... Hımm.. Küsüm ben kendisine.. Öyle böyle değil hem de.. Asla fotoğrafını koymam Hayal Kahvem'e.. Hakkında tek bir kelam bile yazmayacağım işte.. Niye mi? O güzelim şarkısının sözlerini düşünsene.. "No woman! No Cry!" Hayret edilecek şey! Kadın yok! Ağlamak yok! Öyle mi? Şaşırmış vallahi..



Hayır ne var biliyor musun? Bob Marley 1978 de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Birleşmiş Milletler tarafından "Barış Madalyası" almış, yani dünya insanları arasında müzisyenliği dışında insani yönüyle de takdir toplamış biri.. İyi de, hal böyleyken, kadınsız bir dünya nasıl öneriyor peki? Kadın yok.. Ağlamak yok öyle mi? Hayır, laf aramızda no woman no cry şarkısına bayılırım bayılmasına ama gücüme gidiyor işte bu sözler ne yalan söyleyeyim.. Aslında hakkında pek çok şey okudum Bob Marley'in.. Rastafarianizm dinini kabul etmiş.. Bu din Musevilik ve Hristiyanlık ile Mısır tanrısı RA dininin karşımı bir dinmiş.. Rastafarianizm‘e göre Hz.Musa'nın İsrailoğullarına değil aslında zencilere ve özellikle Etioypyalılara gönderildiğine inanırlarmış.. Bu din ve kültür Reggea müzik türüne ilham olmuş.. Rastafarianizm'cede kutsal kabul edilen renkler varmış.. Bunlar Jamaika’nın bayrak renkleri de olan; siyah, sarı, yeşil ve kırmızıymış.. Siyah zencileri, sarı mücevher ve hazineleri ve yeşil de üzerinde yaşadığımız dünyayı temsil ediyormuş.. Rastafariler, insan bedeninin toprağa geldiği gibi tek parça dönmesine inanırlarmış.. Ve cerrahi operasyonlara karşı çıkarlarmış.. Dilimizde rasta olarak bilinen saç modeli de Rastafariler için kutsalmışve bu görünüşün moda haline gelip herkesçe kullanılmasına da karşılarmış..



Aslına bakarsan Bob Marley kısacık hayatında memleketinde ve tüm dünyada ırkçılık ve nefreti, barış ve sevgi ile değiştirmeyi kendine görev edimiş.. Yazığı şarkılarla verdiği konserlerle bunlarla hep mücadele etmiş.. Hımm.. İşte 1975 yılında çıkarttığı "No, Woman No Cry’"şarkısı dünyanın dört bir yanında dinlenmeye başlayınca, haydi art niyetli insanlar demeyeyim de benim gibiler diyeyim, Jamaika'daki Ingilizcenin farklı kullanımı sonucu oluşan yanlış anlaşılma nedeni ile şarkıyı "Kadın Yok, Ağlamak Yok" şeklinde anlamak istemişler.. Bu şarkı erkek gruplarının en gözde şarkısı olmuş.. Ama Bob Marley'den, onun görüş ve felsefesinden böyle birşey çıkmayacağını bilmek gerekiyormuş.. Bu sözlerin asıl çeviri neymiş biliyor musun? "Hayır Kadın Daha Fazla Ağlama".. Aaaa! İnanayım mı şimdi ben buna? İyi de hani Bob Marley'e küsmüştüm.. Hani hakkında tek kelam bile yazmak niyetinde değildim.. Nedir bu? Üç paragraf oldu.. Ben yazdıkça yazıyorum.. Üstelik fotoğraflar da konduruyorum.. Neden ama biliyor musun? Şu anda Bob Marley'i dinliyorum... Ve onun şakılarını çok ama çok seviyorum.. Haydi söyleyelim mi birlikte? Hangi şarkısını mı? Aaa! Sorulur mu? No Woman No Cry" elbette.. Böyle saftoriğim işte.. Hemen inandım söylenenlere. Yaa.. Böyleyken böyle.

6 yorum:

  1. Şarkının ikinci manası doğrudur aslında. Sözlerine bakan birisi bunu hemen anlar. O yüzden küsmeyin kendisine :) Haydi hep beraber; No woman, no cry :)

    Kandiliniz mübarek olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Selam Vildan,

    Bence Bob Marley, orda Atilla İlhan'ın dizesindeki kadınlara gönderme yapar, "...zaten yoktular" yani her kadınla değildir derdi, bir erkeğin her kadınla neden derdi olsun sonra, her kadın bir değil ki, daha doğrusu her insan bir değildir de, kadınları anlamak diye bir şey, bir tevatür var ya, o nedenle kadınlar öne çıkıyor, oysa kadınlar anlaşılır diye bir formül yok, bir kadını anlamak diye bir şey var, tıpkı bir kitabı anlamak gibi, her kitabın farklı olduğunu düşünmek gibi, No women derken, bence Bob anlayamadığı bir kadını biraz genellemiş yoksa Bob gibi bir adam kadınları anlamasın, imkanı var mı... Öte yandan şarkı güzeldir, severim, sallanarak mırıldanırım No women No cry diye :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Hımm..Demek ikinci manası doğru Mit.. Ben de öyle anladım işte.. Aynen öyle:))

    Mübarek kadir gününüz ve geceniz hayırlara vesile olsun.. Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Nessumo, Bob Marley sağ olsa, inanın minnettar kalırdı size.. Bu kadar mı politik yorum yazılır:)
    İnanılacak gibi değil yani:))
    Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Vildan,

    Reagee müziğin ilahı Bob'u ilk dinlediğim günden beri sevdim, Reagee ile dansetmek de çok zevklidir, doğaçlama bir danstır ya da ben doğaçlama dansederim... Sonra, Hiç bir erkek kadınsız bir hayattan zevk almaz, öyle değil mi ? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Yorumlarından Nessumo'yu tanımaya başladık. Demek yazı yazmayı sevdiği gibi dansı ve reagee müziği de seviyor.. Denizi ve yüzmeyi sevdiğini biliyorduk zaten:)
    Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil