1 Eylül 2010 Çarşamba

Yaz Bitti! Yaşasın! Artık Sonbahar'dır...

1 Eylül ise bugün.. Hani “Yaz bitti! Heyy, yaşasın! “ Dediğim gün… O halde Sonbahar’a girişi kutlamalı… Peki kimin dizeleri ile yapmalı? Tabii ki Oktay Rıfat olmalı… Oktay Rıfat: “Koca bir yaz geçirdim.. şimdi yorgunum biraz” diyor ya o güzeller güzeli dizelerinde.. O halde Oktay Rıfat şiirlerine bir göz atmalı. Şair nasıl geçirmiş acaba koca yaz'ı? İnanamıyorum! Benim gibi aynı. Onun için mi yorgun hissediyorum kendimi? Bak şimdi.. Oktay Rıfat'ın "Koca Yaz" adlı şiiri: "Koca bir yazı çekirdek içleyerek.. sinamalarda geçirdim... taban teptim sokaklarda.. tırnak yedim uyudum... denize baktım usanmadan ölüme inandım.. güzel çok güzel olduğunu düşünerek... Güzelim, düşünerek, çekirdek içleyerek.. Güzelim, çekirdek içleyerek koca bir yaz geçirdim.. şimdi yorgunum biraz."

Oktay Rıfat 1914’de Trabzon’da doğdu. Bu dünyadaki yolculuğu 74 yaşına kadar sürebildi. 3 “Garip” ten biriydi. Orhan Veli ve Melih Cevdet Anday ile birlikte Türk şiirine damgası vuran Garip akımının öncülerindendi. Neydi Garip akımı peki? Dilde sadelik, söylemde özentisizlik, biçimde serbestlik, konuda basitlik… Ayrıca bolca yergi, alay ve mizah… Gelenekselleşmiş, alışılagelmiş şiir ölçülerini yok sayan Yeni Şiir akımı şairlerindendi Oktay Rıfat.



Oktay Rıfat “Tecelli” adlı şiiri ile hayatını bak nasıl tatlı tatlı anlatmaktadır:

“Nedir bu benim çilem.. Hesap bilmem.. Muhasebede memurum.. En sevdiğim yemek imam bayıldı.. Dokunur.. Bir kız tanırım çilli.. Ben onu severim.. O beni sevmez”

Oktay Rıfat “Koca bir yaz geçirdim.. Şimdi yorgunum biraz.” demişti ya yazımın başında.. Adı "Ayna" olsa da yaz mevsimi hakkında yazdıklarını aynadan izlemeye ne dersin? Yaz böyle uyutur dünyayı işte. Ne yani sen Şair'den daha mı iyi bileceksin?

"Öyle durgun, sıcak saatler vardır ya.. Hani kararmış tahtalar, nikel, bakır.. Işır karanlık odalarda, kanarya.. Susar, kedi uyur, yazdır.. Hani yaprak kıpırdamaz, çakıl yanar.. Bir böcek sesi gelir bahçeden, fincan.. Düşlere götürür sizi, kesik kanar.. Emersiniz, yazdır akan.. Öyle durgun, öyle sıcak saatlerde.. Sessiz bir bahçe görünür aynadan.. Nerde bu gök, dersiniz, bu ağaç nerde.. Ne Uzay kalmış ne Zaman! Camdan duvarlara sıçrar da Yeşil .. Parlar kararmış tahtalar, nikel, bakır... Kanarya susar, kedi uyur, bir gül.. Dalı pencerede, yazdır."

Yaz Bitti! Yaşasın!.. Artık Sonbahardır...

(1.fotograf- Numan Serteli Fotoğraf Arşivinden alınmıştır.)

4 yorum:

  1. evet, sonunda en sevdiğim mevsim sonbahar geldi... Bu yaz bu sıcaklar beni de yordu gerçekten... Bana 3 yıl yetecek kadar yaz yaşattı 2010. Oh, şimdi Eylül, sonbahar... Ama ne güzel geldi Eylül, yağmurlarla karşıladı bizleri... Hani şarkıda dediği gibi : "Eylül aniden gelir"

    M.Mungan'dan bir alıntı ile tamamlayayım yorumu mu. Şair Eylül Rubai şiirinde diyor ki :

    eylüle girdim eylüle girdim
    her ömrün bir eylülü vardır
    onca yaşadım
    şimdi bildim

    hani o sizin arada bir bahsettiğiniz bir taş vardı, neydi adı? Aklıma birden o geldi şimdi...

    Selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Selam Vildan,

    Yaz bitmiştir ve yazın yakıcı günleri geride kalmıştır, bundan sonra bir sarı yaz gelir, bir pastırma yazı yaşanır, sahilde güneş tatlı tatlı usul usul tenimizde buluşur, yazın hareketliliğinden sonra bir dinlenmedir Eylül, geminin limana girip demirlemesidir, artık okumanın ve yazmanın kapıları açılmaya daha fazla açılmaya başlamıştır, İstanbul her mevsimde ayrı güzel... Sevgiler, saygılar

    YanıtlaSil
  3. Hımm.. TC nin yorumunu okuyunca içime bir çeki taşı düştü sanki.. Hele Murathan Mungan'ın dizleriyle sanki sonbahar rüzgarı gibi yüreciğimi titretti.. Hepimize kutlu olsun sonbahar!!

    YanıtlaSil
  4. Evet Nessuno.. Artık esintili, serin günlerin mevsimine girdik.. Ve sahiden... Heyy! Her sonbahar gelişinde, sarı sarı yapraklarla ne güzel olur İstanbul!! Ama bizim köy de öyle..
    Oyy! Şahane olur.. Bir de balık mevsimi başlar sonabaharla birlikte.. Hımm.. Sonbaharın nesini anlatalım.. Her bir yanı güzel:)

    YanıtlaSil