Şimdi bilgisayarın başından kalkacağım. Mutfağa geçeceğim. Şu cayır cayır Temmuz sıcağında, önce bir bardak suya bir çorba kaşığı toz şeker dökeceğim. Doğru dürüst sıkılıp çay süzgeçinden geçirilmiş yarım limon suyunu, bu şekerli suyun üstüne ekleyeceğim. İyice karıştıracağım. Eğer canım görkemli, şööyle uzunca bir kadehi seçmek isterse, yarım yerine bir limon sıkacağım. Bir çorba kaşığı şeker yerine iki çorba kaşığı toz şeker koyacağım. Sana bir şey söyleyeyim mi? En mühimi ne biliyor musun? Limonatanın soğukluğu... Sence bir limonata, dişleri donduracak kadar soğuk mu olmalıdır? Yooo!.. Bir limonata, sadece bardağın çevresine hafif bir buğu yalazlanması yapacak kadar soğuk olmalıdır. Peki, bardağın içine kalıp buz atılmalı mıdır? Yooo!.. Sakın limonataya kalıp buz atma e mi? Gerekiyorsa bir tatlı kaşığı dövülmüş buz atabilirsin tabii... Peki... Yarım tekerlek limon dilimi, limonata bardağının kıyısına mı takılmalıdır, yoksa içine mi konmalıdır? Hımm... Bardağın kıyısına konduğu zaman, daha dekoratif olur. Ama limonun kokusunu daha keskin duymak istersen... Yani... Elinde tuttuğun bir bardak limonatayı koklayıp... Şöylee... Hımmm... Misss! demek istersen... Bardağın kıyısına takılmış yarım dilim limonu, bardağın içine atmalısın elbette... Peki iyi bir limonata yapmaya, bu kadarı yeterli mi sence? Hayır... Yetmez. Çentilmiş limon kabuğuyla bir sap taze naneyi de, önce limonatanın içinde kısa bir süre tutup, sonra hepsini süzmek gerekir. İşte böyle bir limonata içildiğinde, "Heey!.. Nefiiiisss!" denir. Kaç kere denedim. Bu tarifle yapılan limonata, sahiden şahanedir. Bu limonata tarifini, çok seneler önce, Çetin Altan'ın Şeytan'ın Gör Dediği adlı köşe yazısında okumuştum. Bayılmıştım ne yalan söyleyeyim. Bir limonata yapımı için gösterilen azami özen etkilemişti beni... Sence böyle bir limonata ultra süper bir zenginlik sorunu mudur peki? Hayır diyordu büyük usta... Sadece bir yaşam sevgisiyle, bir yaşam zevki sorunudur. Peki, bu çok önemli midir? Çetin Altan diyordu ki... "Bir kez gelinip, bir kez geçilen dünyayı, en sade koşullar içinde dahi, ıskalamamanın göstergesi olduğu için, çok önemlidir. Sabahları bir saat yürüdükten sonra, duş almak da öyledir." Ne şahane tespitler değil mi?
Sana bir şey söyleyeyim mi, bu akşam, yemeğin yanına, aynı Çetin Altan usulü limonata yapmaya niyetliyim. Sen de dene istersen. Bir kez gelinip, bir kez geçilen bu dünyayı, en sade koşullar içinde ıskalamayalım olmaz mı, ne dersin? Düşünsene... Bardağı hafif buğulu, kıyısına yarım limon dilimi takılmış, içinde bir tatlı kaşığı çıngıltılı buz kırığı, azıcık limon kabuğuyla, taze nane kokan, limonatayı içmenin maliyeti nedir ki? Küçük inceliklerle ve basit zevklerle hayatı lezzetlendirmeliyiz, öyle değil mi?
NOT: Yıllar önce okuduğum yazıyı buldum:) http://www.milliyet.com.tr/2003/06/02/yazar/altan.html
durr!mutfağa geçmeden benim bloga bi bakaydın :)konu çizgi roman neyindi ama neyse..
YanıtlaSilYaa! Tamam... Bakarım hemen...
YanıtlaSilben de babişkomun limonatası var son gönderiler arasında. Girit usulü elbette =)
YanıtlaSilÖzlem, gördüm Girit usulü limonatayı.
YanıtlaSilBen var ya o limonatanın içinde bayıla bayıla yüzerim:)
ama mevcut stoklar ancak küvetin yarısını doldurur, ilave limonata yapmak lazım =)
YanıtlaSilÖyle anlatmışsınız ki, insanın illa bir limonata yapası geliyor:) Herhalde bu nokta da en ince ayrıntılardan biri: "Bir limonata, sadece bardağın çevresine hafif bir buğu yalazlanması yapacak kadar soğuk olmalıdır." Mutlu günler.
YanıtlaSilÖzlem, Alice Harikalar Diyarında'yı bilirsiniz değil mi? Aynen o misal arada küçülüp devleşmeyi becerebilen bir hayal gücüne sahibim:) Küçülürüm hemen. O limonata dolu bidolana balıklama atlarım:) Hem yüzer hem içerim:)) Hatta buradan oraya bile anında ışınlanabilirim haberiniz olsun. Limonata biterse, ne oldu bu limonataya diye boşuna düşünmeyin:))
YanıtlaSil"Bir limonata, sadece bardağın çevresine hafif bir buğu yalazlanması yapacak kadar soğuk olmalıdır."
YanıtlaSilValla Engin, bu konu çoooook mühim:))
Selam ben internetten limonata tarifini indirdim.Benziyor.Sizin ki tek kişilik ben bir sürahi yapıyorum.Bu yaz günlerinde hem insanı rahatlatıyor.Hem de bağımlılık yapıyor.Bizim yeğen doğal mı diye soruyor.Buzlukta hafif soğutulmuş içinde buz parçaçıkları olan çok güzel.Bir de içine bir yada iki portakal kabuğu ve suyuyla yapılan rengi ve kokusu ile müthiş oluyor.Hele kokusu harika afiyet olsun.
YanıtlaSiltamam pencere açık, dolapta her zaman şişeler dolu. Nolur nolmaz, uçar gelirsen =) Yalnız hatırlatırım, 2. rafta kendi yaptığım limoncellolar var onun da rengi limonata gibi, şişeleri karıştırırsan limoncello nun alkol oranı epey yüksek =)
YanıtlaSilParıldayan Çiçek, az önce üşenmedim gene limonata yaptım:) İçine nane dalı koymayı bile unutmadım. Buzluktan buzları çıkardım. Blenderla kırdım... Buz parçacaıklarını limonatanın içine attım. Sadece bardağın çevresine buğu yalazlaması olduğu anda, limonatayı diktim kafama, kahvaltı niyetine lıkır lıkır içtim:))
YanıtlaSilÖzlem, hakiki limonata beni zaten yeterince sarhoş ediyor:) O koku, o renk, o tat... Baştan çıkarmaya yetiyor:) Limoncelloya dalarsam, kimbilir ne olurum:)))
YanıtlaSildurum sakat olur =)
YanıtlaSilAma ama ama olmaz ki bu iftara daha saatler var ve çok fena limonata istedi canımm o.O" Akşama yapmalıyım kesinlikle :)
YanıtlaSil