21 Eylül 2010 Salı

Tren Gelir Hoş Gelir Ley Ley Limi Limi Ley!



O hafta sonu evde Alfred Hitchcock'un Kaybolan Kadın adlı filmini seyretmiştim. Film başından sonuna trende geçiyordu. O kadar heves etmiştim ki trenle seyahat etmeye. En son ne zaman trene bindiğimi düşünmüştüm. Düşünmüştüm... Düşünmüştüm... Bir türlü hatırlayamamıştım iyi mi? Yoo, yurtdışında binmişimdir illa ki. Benim istediğim memleketimde bir şehirden diğerine trenle gitmek. İstanbul'a değil ama. Uzun bir yola. Mesela pastırma ya da bir kaşığa kırk tane sığan mantıdan yemek niyetiyle, canım Kayseri'ye gitmek istese, İzmit'ten Kayseri'ye tren var mıdır ki? Yolculuk kaç saat sürer peki? Gece binsem trene... Şöyle muhabbeti yerinde insanların oturduğu bir kompartımana denk gelsem.. Hatta yanımda bağlamam da olsa... Oyy! Henüz tam öğrenemedim ama iyi bağlama çalıyormuşum mesela... Şimdi yazdığım bir hayali yazı ya!.. Ben çalsam, hepbirlikte türkü söylesek. Hangi türküler var Kayseri ile ilgili ki acaba? İlla Kayseri türküsü olmasın canım. "Çemberimde gül oya, Gülmedim doya doyaaa" diye başlıyormuşuz. Sonra yolculardan biri Ege'li olduğu için, bir efe türküsüne geçiyormuşuz. Vuruyormuşum bağlamamın tellerine... "Şu Dalma'dan geçtin mi? Soğuk sular içtin mi? Efelerin içinde, Yörük de Ali'yi seçtin mi?" diye çevreyi rahatsız etmeden, usul usul çalıp söylüyormuşuz. Hatta Ege'li yolcu dayanamayıp kalkıyormuş yerinden de, "Hey gidinin efesi, efelerin efesiii" diye dizini yere vura vura hem türküyü söyleyip hem de oynuyormuş. Of ya! Şahane olurdu valla... Şimdi ben bu hayalde Karadeniz türkülerine hiç geçmesem keşke... Geçmiyeyim lütfen... Yoksa kendi hayali yazdıklarımdan, kendim etkileneceğim gene... Bulacağım bir deli horon müziği... Oynayacağım ayağımı yere vura vura... Evi ayağa kaldıracağım. Of ya! Trenden nasıl geldim ben deli horona? Hey!! Aklıma ne geldi biliyor musun? Kemençe çalmayı öğrensem mi acaba?

4 yorum:

  1. efendim, bence kayseri deyince "gesi bağları" türküsü olmazsa, olmaz :)

    bir keresinde bitlis'e gitmem gerekiyordu. TCDD yi arayıp, tren olup olmadığını öğrendikten sonra, ne kadar sürede varıyor diye sormuştum. 44 saat demişlerdi... Şaka gibi geldi. yani ben 1 hafta bir izne çıksam, 3 gün gidiş, 3 gün geliş yolda geçiyor... eh kalan 1 günde de bilet al, gara gel... tam bir hafta işte :))

    ama bence trenlerde en güzel mekan "restoran vagonu" dur... masalar küçücüktür, çok zor yer bulursunuz... menüdeki yiyecek ve içecekler ilerleyen saatlerde sadece "sütlaç kaldı" ya dönüşür... ama gene de keyiflidir trenler... binmesini de izlemesini de severim :))

    YanıtlaSil
  2. ögrenciler için trenle baştan başa uygun avrupa yolculukları var onlara baksan,malesef demir ağlarla örülmüş memleket ama o zamandan bu zamana malum pek bakımsız bırakılıp,her konuda olduğu gibi pek geri kalmıştır.hele şu hızlı tren faciaları of :(
    insanllah güzel bir türkiye'de güzel bir yolculuk yaparsınız.

    YanıtlaSil
  3. Aaa! Tomrukcan hızlı trenler yok mu? İnanmıyorum!
    44 saat mi? Hımm... Hızlı tren nereye gidiyorsa oraya giderim ben de ne yapayım? Ben bi trenleri araştırayım:)) Teşekkür ederim TC.

    YanıtlaSil
  4. Lifegoeson, keşke öğrenci olsam diyecektim... Okul aklıma geldi... Vazgeçtim:)) Durun bakayım.. Geçen yıldan beri heves ediyorum. Trene bir türlü binemedim. Niyetine girdim. Mutlaka trenle bir yere gideceğim:) Ama bir şey söyleyeyim mi Lifegoeson, ben hayallerimde trene hep binerim:))
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil